23.1.2023 Dine4fit.hu

Kutya, mint sparring partner

Kutya – az ember legjobb barátja. Miért? Szeret minket, hallgat ránk (no, néha).

Mindig velünk van, és az ételen és egy kis szereteten kívül nem akar tőlünk semmi mást.

Akkor miért ne növeljük kicsit tovább a barátság szintjét a négylábú barátunkkal, és legyen a legjobb sparring partnerünk? Ez jót tesz nekünk is, és neki is, tehát mindkét fél nyertes lesz.

Pes jako sparing partner

A cikk szerzője a kutyájával, Oszkárral

A kutya, mint sportpartner előnyei:

  • nem fog kifogásokat keresni
  • mindig lesz ideje edzésre, valószínűleg nem lesz jobb programja
  • erősítjük az egymáshoz való kötődést
  • erősíti a kutya egészségét és lelki állapotát
  • több sport közül választhatnak, ami a négylábú és a kétlábú sportolóknak egyaránt alkalmas
  • a kutyával való sportolásnak köszönhetően nagyszerű emberekkel ismerkedhetnek meg, akiknek hasonló az érdeklődésük (sport és kutyák – aki mindkettőt szereti, csak jó ember lehet)

A kutya, mint sportpartner hátrányai:

  • a kutyával űzhető sportok nem korlátlanok (golfozni vagy sakkozni biztosan nem lehet vele)
  • folyamatosan figyelnünk kell a kutyára, mert nem fogja azt mondani nekünk, hogy elege van, így rajtunk múlik, hogy észrevesszük-e, hogy a kutyánknak már tényleg elege van

A sportág kiválasztásakor vegyük figyelembe kutyánk adottságait és érdeklődési körét is. De általában az a jellemző, hogy élvezni fogja, amit velünk csinál, egyszerűen azért, mert szeret minket. Kérem, gondoljon mindenki arra is, hogy ha Önök aktív futók, és a cél egy maraton, akkor jobb lesz, ha kutya nélkül futnak ilyen hosszú távokat. Természetesen nem tudok általánosítani, például a dog trekking esetében nagy távolságokat tesznek meg, de mindig vegyék figyelembe a kutyájuk kondícióját, vagy forduljanak állatorvoshoz, esetleg kutya-fizioterapeutához.

Az ok nyilvánvaló – amit Önök teljesíteni tudnának, arra a kutyus nem biztos, hogy képes lesz rá, így néha alkalmazkodniuk kell hozzá, de szerintem a kutyával való sportolás elsősorban az élményről szól, nem pedig a rekordok megdöntéséről.

běh (canicross) a různé překážkové závody

Milyen sportok közül válasszunk?

  • futás (canicross) és különböző akadályversenyek
  • kerékpározás (ne, ne ijedjenek meg, a kutyusnak nem kell tudnia kerékpározni) illetve Bikejöring (lehet roller is)
  • sífutás (skijöring)
  • úszás
  • dog trekking (amolyan „long túrázás”, nagy távolságokat tesznek meg együtt egy bizonyos időn belül)
  • agility (ez főleg kutyáknak való sport, de ennél lehet futni is egy kicsit)
  • dog dancing (közös „tánc”, alkalmas inaktív sportolóknak és idősebb kutyáknak is)
  • dog frisbee (ha szeretnek frizbizni a barátjukkal, akkor mindketten élvezhetik)
  • triatlon
  • biatlon (futás + lövészet lézerpuskával)
  • és természetesen a klasszikus turisztika.

Hogyan kezdjük?

Mint minden más esetben – ne halogassák, csak kezdjék el. A választott sportágtól függően győződjenek meg arról, hogy minden szükséges felszerelésük megvan hozzá, és kezdjenek neki. Manapság már mindenről lehet információkat találni az interneten (a Facebookon pl. x különböző tematikus csoport van). Az információszerzés még soha nem volt ilyen egyszerű!

sport se čtyřnohým parťákem

Csináljanak tervet

Ha igazán komolyan veszik a négylábú partnerrel való sportolást, és szoktak edzésnaplót vezetni, vagy ragaszkodnak egy bizonyos tervhez, akkor minden bizonnyal hasznosnak találjáka közös edzések megtervezését, esetleg az eredmények rögzítését is.

Ne becsüljék alá a pihenést és a regenerációt

Itt visszatérek a bevezetéshez és a kutyás sportok “hátrányaihoz”. Nem csak önmagukért vannak itt. Gondoljanak elsősorban a kutyára. Figyeljék meg és vegyék figyelembe az állapotát és hangulatát, és semmiképpen ne kényszerítsék valami olyasmire, ami fizikailag kimerítené, vagy észrevehetően nem élvezne.

  • Aktív kutyáknak célszerű táplálék-kiegészítőket is adni, a minőségi táplálék pedig magától értetődő kell legyen.

Pes jako sparing partner

És mit csinálunk mink Oszkárral?

Oszkárral futok, biciklizek (nem húzom, a saját tempójában kísérem), akadályversenyekre járunk és az úszást is próbálgatjuk (de sajnos nem ez és valószínűleg nem is ez lesz Oszkár kedvenc időtöltése, ami nagy kár, mert ez még a „nyugdíjas” kutyáknak is jó). Természetesen járunk kirándulni is, télen pedig szívesen leporolnám a futóleceimet, és kipróbálnám a közös sífutást a hóban.

Oszkárnak ezeken kívül vannak még saját edzései is, amelyeken én csak nézem. Elhivatottak vagyunk a coursing, a dog-racing, és a flyball iránt. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy ne terheljük túl a kutyánkat az edzésekkel– Oszkár nyolc éves lesz, azaz már nem fiatal. De ez nem azt jelenti, hogy egy bizonyos kor után a kutya senior lesz, és csak a kanapén kell feküdnie. Ez így van ez az embereknél is –50 évesen is triatlonozhatnak, és jobb erőben lehetnek, mint a huszonévesek, vagy túlsúlyosan üveggel a kézben hempereghetnek a tévé előtt.

Pes jako sparing partner

Két egyforma korú, de teljesen különböző “öreg” testű ember. És ez a kutyákkal is így van. Szóval ne hemperegjenek az üveggel, márpedig ha tehetnének, biztosan meg is tennék, és ebben nincsenek illúzióim (nevetés). Mindenesetre fontos arra is gondolni, hogy még ha a kutyánk jó formában is van, már nem fiatal. Érdemes egy teljes kivizsgálást és egy megelőző fizikális vizsgálatot elvégezni. És ha nem biztosak benne, keressék fel az állatorvost, de ezt már írtam fentebb is. Ne spóroljanak a kutyával, mindig ott volt Önök mellett, és azt szeretnének, hogy a lehető legtovább Önökkel legyen, akár mint egy sparing partner a sportoláshoz, akár csak egy pihentető közös sétához, vagy akár egy közös regenerálódáshoz (értsék mint a heverészést a kanapén).

Szóval akkor melyik sportot fogják kipróbálni a szeretett négylábú barátjukkal?

fotó: a cikk szerzőjének archívuma, Petr Šutek Photography és Extreme dog race.

 

Tereza Kalašová
https://www.instagram.com/bud_fit_s_terkou

Több mint tíz éves gyakorlattal rendelkező fitness és testépítő edző, fitness és testépítő magazinok külső szerkesztője, Cseh bajnok, és többszörös bajnoka a csehországi junior bodyfitness kategóriában, a világbajnokság képviselője a Bikini Fitness kategóriában és a „Fit receptek mindenkinek” című szakácskönyv szerzője.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

A természetes zsírégető recepteket Jarka Matoušková táplálkozási tanácsadó mutatja be

23.1.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0