16.5.2022 Dine4fit.hu

Romana: Lapos has felé vezető utam három gyermek után

Szeretné, hogy nyárra szebb alakja legyen? Lehetséges!

Ha a három kisgyerekes anyuka meg tudta csinálni, akkor Önöknek is biztosan sikerülni fog!

Romana: Moje cesta k plochému břichu po třech dětech

A szimpatikus Romana (34 éves), aki tavaly januárban kezdett fogyókúrázni, megírta blogunkra a saját történetét. Hosszabb bevezető nélkül átadjuk neki a szót:

A túlsúllyal először tizenkét éves koromban küzdöttem. 155 cm-es magasság mellett akkor 65 kg voltam. De utána még szerencsére “nőttem” egy kicsit. Amúgy sose voltam sovány lány, mindig amolyan “vér és tej” voltam.

Gyerekkoromban pingpongoztam, így akkoriban elég sokat mozogtam, és az étkezéssel nem nagyon foglalkoztam. Körülbelül húsz évesen egy újabb változáson estem át – elkezdtem sokat edzeni, betartottam az étrendemet, és bulimiába estem. Nem voltam képes kiszállni belőle. Körülbelül 6 évig küzdöttem ezzel, kisebb szünetekkel. Ez egy őrült időszak volt.

  • Harminc éves koromban „jöttek” a gyerekek.

Az első terhességem ikrekkel 31 kg-ot híztam. A szülés előtti súlyom 97 kg volt. Viszont 22 kg-t otthagytam a szülészeten. Idővel a testem újra összeállt, és a súlyom 67 kg-nál stabilizálódott. Aztán jött a második terhesség, amikor 24 kg-ot híztam! A szülészetről hazaérve 87 kg voltam! Ezzel elkezdődött egy őrült körhinta – a kislányom nem aludt, a szoptatás, az ikrek, a családi ház. A súlyom 84 kg-nál megállt.

Boldogtalan voltam. És amikor bizalmasan beszéltem valakivel a problémámról, azt mondta: “Ne hülyéskedj,hiszen három gyereked van, soha többé nem fogsz úgy kinézni mint régen, ne foglalkozz vele.“

Egyrészt persze hálás voltam, hogy két szülést is kibírt a testem, és három egészséges gyermekem született, másrészt viszont sírhatnékom volt, ha belenéztem a tükörbe. És ne adj Isten, amikor megláttam magam a fotókon.

  • Minden egyes fogyókúrás kísérletemnél a szervezetem abbahagyta a tejtermelést. És az még rosszabb volt.

A legnagyobb fordulat akkor következett be, amikor megláttam a karácsonyi fotózáson készült fényképeket. Ezt gondoltam: „Haver, ez nem te vagy!” Csak két lehetőségem volt. Vagy felemelem a seggem és elkezdek valamit tenni magammal, vagy nyáron sírni fogok. Utálok mindenféle hosszú távú “dolgot”. Sosem bírtam sokáig edzeni, és étrendet betartani sem. Számomra a legrosszabb bármilyen étrendet betartani.

De azt mondta magamnak, újévtől elkezdem. Megjegyzem, hogy senki sem hitt nekem. Még a férjem sem. De letöltöttem a Dine4Fit alkalmazást, az interneten megtaláltam a “anyuka, aki tornázik” megnevezésű tornát, és elkezdtem.

Romana: Moje cesta k plochému břichu po třech dětech

Ezen kívül készítettem egy táblázatot, ahova feljegyeztem a méreteket, súlyokat, és készítettem egy képet is. A fehérneműmben készült fotót nézve pedig sírhatnékom volt. A mérleg 84 kg-ot mutatott , méreteim pedig: nyak 34,5 cm, kezek 30 cm, mellkas 105 cm, derék 96 cm, alhas 106 (!) cm, csípő 103 cm és combom 61 cm volt.

  • A legnehezebb számomra az volt, hogy kibéküljek azzal a tudattal, hogy ez egy lassú folyamat lesz. És mindez mindenféle zsírégetők, teák és egyéb ígéretes “csodák” nélkül.

Így a Dine4Fit-ben 7000 kJ-ra állítottam be a bevitelt, ami szerintem rendben is volt. Bevallom, hogy az 5000 kJ, amit olvastam, hogy megfelelő a redukcióra, én őrültségnek találtam.

Minden másnap edzettem, hathetente megmértem a súlyom, a méreteimet, és fényképet készítettem magamról. Én sem akartam elhinni, de nagyon fontos! A fotón például már a 2,5 kg is szépen látszik. Ha nem fényképeztem volna magam, azt mondanám, hogy “No, „CSAK” 2,5 kg”. És valószínűleg nem foglalkoztam volna tovább a fogyással.

Meglepően hamar jöttek az eredmények – már március 15-én 70 kg-ot mutatott a mérleg. Ezen a varázslatos határon a súlyom megállt körülbelül 3,5 hétre. A célom 63 kg volt. 2021. július 26-án sikerült is elérnem.

Azt kell, hogy mondjam, elkezdtem élvezni az edzéseket. Ez nekem egy kellemes kikapcsolódás, egy kis idő csak nekem, rólam, gyerekek nélkül. És az étrendem módosításait is – nem érzem magam annyira fáradtnak, javult az emésztésem.

Ráadásul a fogyásnál kellemes bónusz volt még az is, hogy megszűnt fájni a térdem és a lábam, és abbamaradt az izzadás. És persze az is jó, hogy ismét hordani tudtam azokat a ruhákat, amiket a gyerekek születése előtt hordtam.

A teljes fogyás 21 kg volt! Nyaknál 2,5 cm, karomnál 4 cm, mellkasban 16 cm, derékban 12 cm, alhasnál 17 cm, a combomnál pedig 7 cm.

Meg kell mondanom, hogy a kezdetektől fogva nem változtattam az étrendemen, csak igyekeztem “betartani” . Idővel elkezdtem figyelni a fehérje adagjaimat is, hogy az legalább 2 g/kg legyen. Természetesen minél jobban észrevették rajtam a változásokat a környezetemben, annál jobban kezdtem élvezni. A legnagyobb jutalom az volt, amikor olyan farmert vehettem fel, amit jóval a gyerekeim születése előtt vettem, és soha nem tudtam magamon bekapcsolni.

Romana: Moje cesta k plochému břichu po třech dětech

Jutalomnak tekintem azt is, hogy “okosan” sikerült beállítanom a Dine4Fit-et, mert a súlyomat probléma nélkül sikerült megtartanom a nyáron is, amikor mindenhol különféle buktatók vártak, mint pl. a grillezések és különféle alkoholos italok formájában. Ez egészen decemberig tartott, amikor is “kényszer” szünetet tartottam, még az edzéseknél is. A gyerekek betegek voltak, én is, és ehhez még a karácsony előtti rohanás is…

Azt szokták mondani, nem lefogyni nem nehéz, hanem megtartani a súlyt. És ezzel egyetértek. Ha a szoptatás és a tejvesztéstől való félelem nem vezérelne, azonnali változást szeretnék. Ezzel azt akarom mondani, hogy az anyaság megtanított a türelemre, még ha néha ez nem is könnyű. Mindig csak otthon edzek, ez minimális időt vesz el tőlem. És megtanultam beosztani az időmet, hogy akkor tudjak edzeni, amikor szeretnék.

A szerkesztőség tippje: Romanának van saját Instagram profilja, ahol más anyukákat is próbál motiválni.

 

www.dine4fit.hu szerkesztőség

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Kalória és kalóriadeficit – mítoszok vs. tények

16.5.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0