7.2.2024 Dine4fit.hu

Saša Rohlíková: Van értelme mérni magunkat?

A mérleg a véletlen számok generátora. Az otthoni okos-mérleg nem pontos. Senki sem tudja pontosan megmérni magát.

Ilyen, és hasonló kijelentésekkel találkozunk állandóan. De ez azt jelenti, hogy nem tudjuk pontosabban nyomon követni az átalakulásunkat? Mit tudunk otthon nyomon követni?

Talán mindenki, aki fogyni próbál, elsősorban a súlyát akarja figyelni. Van, aki havonta egyszer, van, aki hetente egyszer, van, aki naponta méri a súlyát. Ebben nincs semmi rossz. De vajon a súly elmondja nekünk, hogy mi a valóság? Egyáltalán mi derül ki ebből a számból?

Saša Rohlíková: Má smysl se vážit?

MÉRLEG

A mérleg – ha kemény padlón van elhelyezve, az elemek rendben vannak, és ha lehetséges, ugyanabban a napszakban és azonos körülmények között mérjük magunkat – elsősorban azt fogja megmutatni nekünk, hogy a szervezetünk hogyan gazdálkodik a vízzel egy adott pillanatban. Egy alapvető tájékozódást kapunk, egy értéket, ami alapján a kezdetkor még orientálódhatunk. De ha valaki túlságosan ragaszkodik a mérleghez, és minden nap, vagy akár naponta többször is rálép, elég nagy különbséget fog tapasztalni.

Miért van ez? A nyilvánvaló hatások mellett, mint például az, hogy ettünk, ittunk, vagy máshogy voltunk felöltözve, ez az előbb említett vízgazdálkodásnak köszönhető. Nézzük meg azt az alap példát, amikor reggel, reggeli étkezés előtt és csak fehérneműben mérjük meg magunkat. Ennek ellenére a súlyunk valószínűleg minden nap más lesz. Előtte az egyik nap voltunk sportolni (erős edzés után “elnehezedünk”, mert az izmok köznyelven mondva felszívták a vizet). Este sósabb ételt ettünk (megint a víz). Ittunk egy kis alkoholt. Nem aludtuk ki magunkat. vagy éppen ellenkezőleg, előző nap kevesebbet ettünk a szokásosnál. Emésztési problémánk volt. Mindez könnyen befolyásolja a mérlegen látható számokat a reggeli mérkőzésnél. És ha ehhez még hozzáadjuk a nők esetében az egy hónapon belüli ingadozásokat, észrevesszük, hogy egyáltalán nem támaszkodhatunk a mérlegre.

OKOS MÉRLEG

Ezért beszerzünk egy okos-mérleget. Hiszen az még a test-összetételt is méri, így pontosabbnak kell lennie. Vagy mégsem? Lehet. Ha négy érzékelős mérleget használunk, nem csak „lábérzékelőset”. Mert az csak torzítaná az eredményt. De hogyan mutatja az eredményt egy ilyen mérleg? Az elektromos ellenállás segítségével (nagyon kicsi) különböző típusú szöveteket különböztet meg a szervezetben, más az ellenállási értéke a csontoknak, más a zsírszövetnek, és más az izmoknak. A mérleg összegyűjti az adatokat, és ezek alapján úgy-ahogy kiszámítja a test-összetételt. Egyébként ezen az elven működnek a különféle még okosabb és nagyobb készülékek is. (Ennek az ellenállásnak a használata miatt nem javasolt az Inbody, Tanita és hasonló készülékek használata a terhes nőknek, de például pacemakerrel rendelkező embereknek sem.)

Saša Rohlíková: Má smysl se vážit?

Megbízhatóak ezek az adatok? Ebben az esetben is elmondhatjuk, hogy bizonyos informatív értékkel bírhatnak ezek a készülékek. A trend követésére megfelel. Ha ebben az esetben is azonos körülmények között végezzük a méréseket – ugyanabban a napszakban, jóllakottan/evés előtt, felöltözve/ruha nélkül, nők esetében a hónapnak ugyanabban a szakaszában, az előző napi többé-kevésbé azonos program után (edzés, étel, alkohol, alvás…). És ha rendelkezésünkre áll láb- és kézérzékelőkkel ellátott készülék. Mindez csupán egy egyszerű okból, hogy a jelek a test csak egy kis részén haladnak át, a többit pedig hozzáadja a készülék. Ez annyit jelent, hogy például egy nőnek egy olyan okosmérleg, amelynek az érzékelői csak a lábán vannak, gyakran a valóstól lényegesen magasabb testzsír-százalékot mutat.

INBODY

Ha nincs okosmérlegünk, de mégis szeretnénk megtudni, mennyi a testzsír százalékunk, akkor ellátogathatunk egy hasonló mérésre, mint az említett Inbody, Tanita …stb. Működésük ugyanolyan rendszeren alapul, mint a fentebb említett okosmérlegek. Ha ilyen mérésekre szeretnének járni, akkor nem csak ugyanazt a típusú készüléket érdemes használni, hanem az lenne az ideális, ha pontosan ugyanazt a készüléket válasszák. Annak ellenére, hogy minden készüléket kalibrálni kell, előfordulhatnak apró eltérések. Annyi előnye van, hogy a készülék kezelője mindig mindent megfelelően el kellene, hogy magyarázzon Önöknek a gép működését illetően.

Szükségünk van ilyen elemzésekre? Őszintén szólva az extrém eseteket leszámítva a tápanyag beállításában nem igazán játszik nagy szerepet, inkább az a fontosabb, hogy betartsuk a deficitet és az étrendünket a lehető legjobban próbáljuk betartani. Még ezek az készülékek sem teljesen pontosak. A populáció átlagától való eltérések az emberek túlnyomó többségénél pedig nem olyan nagyok. Extrémebb zsírtömegnél már kell számolnunk, de még itt sem mindegy, hogy 50 vagy 52 testzsír százalékról beszélünk.

OTTHONI MÉRÉSEK

Amennyiben nincs okos-mérlegünk, és nincs is lehetőségünk valahová rendszeresen eljárni mérésekre, akkor a legegyszerűbb és ráadásul leggyakrabban a legmegbízhatóbb eljárásokkal segíthetünk magunkon. Centiméter, fotó és a ruhák.

Mérjük magunkat. Derekunkat, hasunkat, mellbőségünket, csípőnket. Mindig ugyanazon a helyen. Ha van valamilyen könnyen megjegyezhető pont rajtunk, egy heg, egy anyajegy, azaz egy referenciapont, akkor maradjunk mindig annál. Előfordulhat, hogy a derék nem igazán kivehető, ilyenkor a köldököt szokták mérőpontnak használni. Az igaz, hogy ez nem a derékbőség, de ez egy olyan testrész, ahol megfigyelhetjük a változásokat. A nagyobb túlsúlynál természetesen nem fogjuk észrevenni a fél centiméteres változást, a karcsúbb embereknél, vagy az egyértelműen meghatározott mérési pontokkal rendelkezők esetében pontosabb eredményeket kaphatunk.

Saša Rohlíková: Má smysl se vážit?

A centiméter mellett a ruházat is sokat elárul nekünk. Lehet, hogy az az érzésünk, hogy nem változott semmi, de a nadrágunk hirtelen elkezd leesni rólunk, a nadrágszíjat egy lyukkal feszesebbre húzzuk, a melltartó valamiért laza lett… Fél kilót-kilót nehezen érzékelünk, de három kilót már észreveszünk.

Végül itt vannak a fotók. Ügyfeleimnek javasolni szoktam a rendszeres fényképezkedést. Ha az étrendjüket becsületesen betartják, akkor fotózás havonta pont megfelelő lesz. De ne csak elölről készítsenek képeket. Készítsenek képeket oldalról és hátulról is. Fehérneműben, fürdőruhában, szűk ruhában. Ha nem akarunk senki előtt pózolni, bevethetünk egy kis trükköt: Állítsák be a telefont és csináljanak magukról videófelvételt. Vágjanak pózokat. A videóból könnyen készíthetnek képernyőképet mindig ugyanabban az adott pózban.

Végezetül a megfigyelés öt alapelve

  • Azonos körülmények között, ugyanazon a helyen mérjük a súlyunkat.
  • Azonos körülmények között, ugyanazokon a helyeken mérjük a testrészeinket.
  • Ha nem kivehető a derekunk, mérjük magunkat a köldöknél, esetleg anyajegynél, hegnél, vagy más referenciapontnál, mindig ugyanazon a ponton.
  • Minden oldalról fényképezzük magunkat.
  • A sikeres fogyáshoz a legtöbbünknek nincs szüksége pontos testelemzésekre.

fotó: cz.depositphotos.com és a cikk szerzője

Saša Rohlíková
https://www.rohlikovka.cz

Táplálkozási szakértő, személyi edző és táncport edző, aki elhízott és túlsúlyos ügyfelekkel foglalkozik. Erről a témáról írt egy sikeres könyvet is “CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT” címmel (Le akarok végre fogyni). Találkozhatnak vele például a Fogyunk és étkezzünk egészségesen Dine4Fit cseh csoportjában, vagy természetesen a saját weboldalán ,valamint a Prágai Táncközpontban tartott táncóráin és egészséges fogyókúra tanfolyamain.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Krioterápia: A testet és a lelket is képes gyógyítani a fagy

7.2.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0