12.10.2023 Dine4fit.hu

Leptin-rezisztencia – miért kell aggódni miatta, és hogyan lehet megszabadulni tőle?

Elképzelhető, hogy a leptin-rezisztencia szó szinte átoknak hangzik, de nem olyan bonyolult. Sőt, talán ennek a megértése akár a fogyásban is segíthet.

De vegyük át az egészet az elejétől.

 

Co leptinovou rezistenci způsobuje?

Mi is valójában a leptin? 

A leptin egy hormon, amit főleg a bőr alatti zsírsejtek termelnek, és amelyet a jóllakottság hormonának is neveznek. Ahogy az előző mondat is sugallja, ez a hormon egyszerűen mondva szabályozza az étvágyunkat. Ha a szintje alacsony, a szervezetünk egy jelzést kap, hogy együnk többet és mozogjunk kevesebbet. Ha pedig magas a szintje, a szervezetünk olyan jelzést kap, hogy nem szabad többet ennünk, és többet kell mozognunk.

  • Ennek a hormonnak a megfelelő működése nagyon fontos ahhoz, hogy fenntartsuk szervezetünk egyensúlyát, hogy ne legyünk túlságosan vékonyak, vagy túl kövérek.

A leptin hormon szintén szorosan összefügg az úgynevezett jojó-effektussal. Amikor éhezünk, és valóban a bazális anyagcsere szintje alatt étkezünk, akkor a szervezetünk az ún.  energiatakarékos üzemmódba kapcsol. Az esetek többségében azonban az ember nem bírja sokáig az éhezést, ezért amikor egy ilyen diéta után normálisan kezd étkezni, a szervezet tartalékot kezd elraktározni zsír formájában felkészülve a “rosszabb időkre”.

Struktura molekuly leptinu

Leptin molekula struktúra

Mi a leptin-rezisztencia? 

Több mint valószínű, hogy mindannyian ismerjük az inzulinrezisztenciát, amelyben a sejtek csökkent inzulinreakcióval rendelkeznek. Ez a glükóz és az inzulin egyensúlyának felborulásához vezet, azaz megemelkedik a vércukorszint, és ezzel elkezd kialakulni a népbetegség – a cukorbetegség. A folyamat sokkal bonyolultabb, a hasnyálmirigynek nagy szerepe van benne, de bőven elég, ha a szemléltetés kedvéért így leegyszerűsítjük.

A leptin is ugyanezen az elven működik. Leptin-rezisztencia esetében a szervezet nem tud megfelelően reagálni a leptin jelzésekre, így nem kapja meg a „ne egyél többet, elég volt már” figyelmeztetést, és továbbra farkaséhség érzetünk van, még akkor is, ha már elegendő mennyiségű ételt fogyasztottunk el. Elkezdjük tömni magunkat egyszerű cukrokkal, mindenféle tápérték nélküli ételekkel… Sajnos ez az egész mechanizmus a fent említett cukorbetegséghez vezethet.

Leptinová rezistence – proč se jí obávat a jak se jí zbavit?

Emiatt a rezisztencia miatt egy elhízott embernek az agya akár azt is gondolhatja, hogy nincs elegendő elraktározott zsírkészlete. És ilyenkor az illető hajlamos folyamatosan növelni ezeket, különösen a hasi területen.

Mi okozza a leptin-rezisztenciát?

A leptin-rezisztenciát a nem megfelelő, főként a magas zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszerek okozzák– tehát pl. egy tipikus menü egy meg nem nevezett népszerű gyorsétteremláncban. Az okozójának azonban a széles körben fogyasztott, iparilag feldolgozott élelmiszereket tekintjük.

Végezetül egy remek hír!

Szerencsére a leptin-rezisztenciának nem kell tartós állapotnak lennie, elég könnyen visszafordítható. Legfontosabb, hogy az iparilag feldolgozott élelmiszereket az étrendünkből iktassuk ki/ vagy csökkentsük jelentősen, és térjünk vissza az alapvető élelmiszerekhez(minőségi hús és hal, burgonya, rizs, hüvelyesek, zöldségek, diófélék), kezdjünk el mozogni, mellőzzük a cukros italokat, és aludjunk jól.

fotó: cz.depositphotos.com

Ing. Dokoupilová Ladislava
https://www.facebook.com/jidlemkradosti

Kitanult élelmiszer-technológus, és táplálkozási szakértő. Az evészavarok megelőzésével foglalkozik, és próbálja mindenkivel megértetni a táplálkozással kapcsolatos alapvető dolgokat. Az „Étellel a boldogsághoz” (Jídlem k radosti) projekt alapítója, ahol hiteles információkat oszt meg a táplálkozásról és saját tapasztalatairól. A kliensekkel végzett munkája során a lelki egészségre is nagy hangsúlyt fektet.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Pavel Furch: A nyaralás alatt rettegjünk a Dine4Fit alkalmazásban található köröcskéktől, vagy jöhet a pihenés?

12.10.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mónika: A rokonaimat sokkolta a változás – a Dine4Fit alkalmazással leadtam 30 kg-ot Mónika: A rokonaimat sokkolta a változás – a Dine4Fit alkalmazással leadtam 30 kg-ot

Nagyon örülünk az olyan történeteknek, amelyekben azt halljuk, hogyan segített Önöknek a Dine4Fit alkalmazásunk elérni az álmaik alakját és a jobb egészségi állapotot.

És mivel tudjuk, hogy ezek az úgynevezett átalakulások azokat is inspirálják, akik most vágnak bele a fogyókúrába, ezért időnként (természetesen a főszereplők engedélyével) válogatott történeteket teszünk közzé itt a blogon.

Az egész cikk 23.5.2024 0