30.8.2022 Dine4fit.hu

Tíz tipp, hogyan indítsuk be tavasszal az anyagcserénket természetes úton

A tavasz a megújulás és a boldogság szimbóluma. Ha most nem lépünk együtt ennek az energiának az áramlásával, akkor a következő hónapokban kifogyhat az életerőnk.

Ha kedvük támadt egy intenzív tavaszi energiagyűjtésre, inspirálódjanak a következő egyszerű rituálékból, amelyek garantáltan működnek.

Három hétnyi változtatás, a belső erőnk megerősítése három hét alatt. Próbálják meg velünk együtt beindítani a szervezetüket és az anyagcseréjüket. Hogyan is lehet kellemesen megkönnyíteni a szervezetünket, megszabadulni a rossz szokásainktól, és bevezetni új, a szervezetünkre jótékony hatású szokásokat?

Deset tipů, jak na jaře nastartovat metabolismus přirozenou cestou

Reggel éhgyomorra igyanak forralt vizet friss grapefruitlével

A grapefruitlevet ne a forrásban levő vízbe tegyék, hagyják egy kicsit lehűlni, hogy kellemes hőmérsékletű, és iható legyen. Ez a „reggeli ital” jótékony hatású kezdés, ami kellemesen megtisztítja szervezetünket, hiszen tele van antioxidánsokkal. A grapefruitban található keserű ízek harmonizálják a gyomrot, tisztítják a bélrendszert és az egész emésztőrendszert. Több tanulmány bebizonyította, hogy a grapefruit csodásan hat a koleszterinszintre, amit képes csökkenteni, feloldja az ízületekben megtelepedő nem kívánatos szervetlen kalciumot, és a magas dózisú C-vitaminnak köszönhetően jelentősen erősíti az immunitást. Továbbá nagy mennyiségben tartalmaz B1-vitamint is, ami jótékony hatással van az idegrendszerre, a szívre, és pozitívan befolyásolja a hangulatunkat. A szerkesztőség megjegyzése: Ha gyógyszert szednek, nézzék meg a betegtájékoztatót az esetleges gyógyszerkölcsönhatásokról a grapefruitlével kapcsolatban.

Edződjenek – serkentsék a nyirokrendszer működését

Vegyenek egy reggeli zuhanyt, majd zuhanyozzák le magukat erős jeges vízsugárral. Kezdjék a test alsó részéről, először a lábakat, majd a karokat, majd a törzsüket, a tarkójukat. Az arcukat hagyják a végére – és legalább hétszer mossák meg tenyerükkel az arcukat a hideg vízzel, ébresszék fel az arcukat. A reggeli jeges zuhany mindenkit beindít, függetlenül attól, hogy milyen volt az éjszakája. A víz képes lemosni rólunk a felgyülemlett érzelmeket. Egész nap frissek leszünk és teli új energiával.

Tartsanak egy ötperces teniszlabdás edzést

Reggeli készítés közben tartsanak kéznél egy teniszlabdát, és masszírozzák át a talpaikat. A talpunk a gyökereink, amelyeken keresztül az energia tovább áramlik a testünkbe. Az, ahogyan a talpunkra támaszkodunk és “hordjuk” magunkat, az egész testünkre hatással van. Tanuljanak meg dolgozni a talpukkal, aktiválják a labdával a talpukat keresztirányú és hosszirányú mozgásokkal. Ezzel valójában az egész testünk működését is enyhén serkentjük, mert a talpakon sok reflexpont található, amelyeknek masszírozása serkenti a különböző testrészek és szervek működését. Hogy érezzék ennek a kis masszázsnak a hatását, először masszírozzák át az egyik talpukat, majd álljanak egyenesen, mindkét talpuk érintkezzen a talajjal, és figyeljék meg a különbséget a masszírozott és a nem masszírozott talpuk között. Meg fognak lepődni mekkora különbséget fognak érezni.

Egyenek „tavasziasan“

Töröljék az étrendjükből a fehér kenyeret, és cseréljék le teljes kiőrlésű, ideális esetben rozskenyérre. Ebben az időszakban egyenek sok friss zöldséget, fogyasszák azokat az Önöknek megfelelő formában – nyersen vagy főzve. Érezni fogják, mi az, ami jó hatással van Önökre. A tavasszal jön el az az időszak, amikor a gazdák az első betakarításaikat kínálják. Használjuk ezt ki!

Szabaduljanak a szorongásoktól

Ez egy nagy DIÓ lehet. Próbálják meg felismerni, mi az a legnagyobb hiba/rossz szokás, amihez ragaszkodnak, és az annyira erős, hogy nem akarnak szabadulni tőle. Talán úgy gondolják, hogy ez egy mindennapi öröm, egy rituálé… Igen, de hányszor próbálta megakadályozni Önöket a belső hangjuk ettől az élvezettől? Hányszor kacérkodtak már azzal a gondolattal, hogy megpróbálnak e nélkül a szokás nélkül élni? Biztosan eszébe jutott most valami mindenkinek – lehet az a kávé, akár csak egy csésze naponta, lehet az édesség-függőség, a túlevés, az esti borozás, a felesleges ücsörgés a tévé vagy számítógép előtt… Próbálják ki legalább három héten keresztül, hogy ezt a szokásukat mással helyettesítik, valami olyannal, ami a szervezet számára előnyösebb. Friss gyümölcslé, gyógytea, kókuszvíz, zöld italok, olvasás, alkotás, önképzés… Hallgassanak a belső hangjukra, az ahhoz fogja Önöket elvezetni, amit a szervezetük kíván.

Használják fel a csalánt

Közeleg a csalán szezon. Kávé fogyasztása helyett háromhetes csalánkúrát is végezhetnek a vér tisztítására. Éppen most van az az időszak, amikor friss csalánnak, különösen a hegyének hatalmas ereje van. Menjenek el reggelente egy kosár friss csalánt szedni.

Jak příjemně odlehčit tělu, zbavit se zlozvyků a vytvořit nové a tělu prospěšné rituály

Legyenek aktívak

A természet és a napsütés szó szerint csalogat. Iktassunk be a napi programunkba minél több mozgást, sétát! Fordítsuk arcunkat a napsugarak felé, és töltődjünk fel D-vitaminnal. Reggelente nyissuk ki az ablakot, és engedjük, hogy madarak éneke ébresszen fel minket. Örüljünk a körülöttünk és a bennünk zajló életnek. Tervezzük meg az útvonalat, válasszunk egy kört, amelyen hetente 3-4 alkalommal fogunk végigsétálni azzal a szándékkal, hogy valami jót tegyünk magunknak. A séta célja naponta változhat – pihenésképpen, elterelhetjük a gondolatainkat, egy kis energiára van szükségünk, hogy erősítsük a kondinkat, szívjuk magunkba a napsugarakat, lazítsunk…. A cél maghatározása szinte mindig működik!

Aktiválják a rekeszizmaikat, és fedezzék fel a rekeszizom légzés varázslatát

Tanulják meg tudatosan és természetesen aktiválni a testmagjukat. Álljanak egyenesen, és tudatosan támaszkodjanak a talpukon. Meg fognak lepődni, hogy mennyire változik testük, mennyire fog mozogni. Ez a kevéske is elég.

Kényeztessék testüket kívülről is

Kényeztessék magukat relaxálással, peelinggel, fürdővel…

Korlátozzák a modern technológiát

Próbálják csökkenteni a TV, számítógép, mobiltelefon előtt töltött időt, és fedezzék fel saját belső „világuknak” a gazdagságát. A megfelelő inspiráció eljön, csak tartsák nyitva a szemüket és a szívüket. Semmi sem véletlen, ami az életben történik. Vegyenek maguknak valami motivációs vagy spirituális témájú könyvet, olvassanak minden este lefekvés előtt. Nyugtatja a gondolatainkat, és könnyebben tudunk kapcsolatba lépni a belső énünkkel.

fotó:massonforstock, shock/cz.depositphotos.com

Zuzana Bičíková
vnimejsvetelo.cz

  • A „VNÍMEJ SVÉ TĚLO” (Észleld a tested) mozgásprogram alapítója
  • A Csehországban és Szlovákiában működő Power Plate Akademy főoktatója
  • Személyi edző, az egészséges életmód, kondicionáló és fitnesz edzés, és az élsport területén dolgozik a Holmes Place nemzetközi cégnél
  • Zuzana Bičíková edzésprogramja: Észleld a tested – DVD szerzője
  • “Jak se hubne v Čechách” (Hogyan fogyókúráznak Csehországban) könyv társszerzője
  • Az egészséges életmód népszerűsítője – rendszeres együttműködés a médiával
  • Tanulmányait a prágai Károly Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán végezte el
  • Csehország egykori képviselője atlétikában, távolugrásban, és sprintben
  • Többszörös érmes és Csehország bajnoki cím birtokosa atlétikában (távolugrás, sprint)
  • Edzeni az on-line videoómegosztó programok segítségével tudnak vele
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Minden, amiről tudniuk kell, mielőtt elkezdenek futni

30.8.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0