22.11.2022 Dine4fit.hu

A kiegyensúlyozott étrendnek tartalmaznia kell protein feliratú termékeket?

Néha úgy tűnik, hogy olyan időket élünk, amikor az egészséges táplálkozás folyamatos fellendülésének köszönhetően a “protein” a táplálkozási világ középpontjában áll. És hogy nincs semmi más, csak a “protein”.

Mi is ez a protein pontosan? És miért tüntetik fel ezt a szót a kereskedők mostanában a termékeikre?

A proteinek egyszerű fehérjék. Ezt a kifejezést már az iskolában megismertük. A fehérjék a valaha volt legösszetettebb tápanyagcsoport. Ennek oka nem csak a struktúrájuk, hanem a szervezetben betöltött funkcióik is.

Musí vyvážený jídelníček obsahovat produkty s označením protein?

A fehérjék alapvető építő elemei az izmainknak, ízületeinknek, bőrünknek és belső szerveinknek. A szervezet egyedül nem képes ezeket előállítani, ezért táplálékkal kell bejuttatni őket. Ezért gondoskodni kell az elegendő bevitelről. A fehérjék megtalálhatók a húsban, tejtermékekben, tojásban és számos más élelmiszerben (a növényi eredetűekben is, mint például a gyakran elhanyagolt hüvelyesekben).

  • És most jön egy akadály, ami sok embernél probléma, akik elkezdik figyelni az étrendjüket.

Azt veszik észre, hogy nem képesek az ajánlott napi fehérjemennyiséget bevinni szervezetükbe a saját étrendjükből. A Dine4Fit alkalmazásban ezt egyértelműen jelzi a fehérjebevitel melletti narancssárga köröcske, amelyiknek normál állapotban zöldnek kell lennie.

És éppen ezt a helyzetet használják ki a különböző kereskedők és élelmiszergyártók, amikor sokan akarnak fehérjét hozzáadni az étrendjükhöz. És egy zseniális marketingfogást alkalmaznak. Milyet? A protein szónak „új dimenziót” adtak. És a termékeiken nagyon jól láthatóan tüntetik fel, hogy a vásárlók azonnal észrevegyék, hogy éppen ezt kell enniük.

Musí vyvážený jídelníček obsahovat produkty s označením protein?

De ha a protein és a fehérje egy és ugyanaz, mit jelent valójában a “protein-joghurt” és a hozzá hasonló “proteines termékek”, amelyek a boltok polcain csábítanak minket? Hiszen a joghurt tejtermék, és önmagában is minőségi fehérjeforrás. Egy szép darab pulykahús egy igazi “fehérjebomba”. Sőt, a kiegyensúlyozott étrendhez az egyik legalkalmasabb húsfajtának tartják.

  • Önök szerint van különbség a termékek között, ha az egyiket pulykamellnek, a másikat pedig “proteines pulykamellnek” hívják?

Természetesen nem minden proteines termék ostobaság, de érdemes alaposan elolvasni, hogy mit vesznek meg, és mit fogyasztanak el. Sokszor csak a szép, PROTEIN feliratú csomagolás csábít el bennünket, de a valóságban az adott termék fehérjeértékei szimplán átlagosak. Így az emberek csak egy normál hétköznapi tejterméket vásárolnak egy gyönyörű és gyakran feleslegesen drága „öltözékben”.

Musí vyvážený jídelníček obsahovat produkty s označením protein?

Ráadásul jó mindig elgondolkozni azon, hogy szüksége van-e egyáltalán proteines terméket fogyasztania az embernek. Egy 30 éves hivatásos sofőrnek, aki csak szabadidőben sportol, más lesz a napi fehérjebevitele, mint egy 30 éves profi súlyemelőnek, aki napi edzései közben több tonna súlyt emel. A hivatásos sofőröknek biztosan elég lesz csak átgondolniuk az étrendjüket, és megfelelő élelmiszereket kell beiktatniuk, amik fehérjét tartalmaznak. A proteines termékekkel időnként változtathatják étrendjüket. De nem szükséges. Míg az előbb említett súlyemelő valószínűleg megfelelő táplálék-kiegészítőket (ún. szupplementációkat) fogyaszt, hogy megőrizze erejét és kondícióját. És egyúttal teljesítse az étkezési tervét.

Mit érdemes megjegyezni a cikkből?

A legfontosabb, hogy a fehérjebevitelt osszák szét a nap folyamán az összes étkezéseikbe.Azt javaslom, üljenek le előző nap, gondolják át a következő napok ételeit, írjanak be mindent a Dine4Fit alkalmazásba, ami nem csak azt mutatja meg, hogy az egyes élelmiszerek hány grammnyi fehérjét tartalmaznak, hanem azt is, hogy hogyan állunk az egész napos általános áttekintésben.

fotó: cz.depositphotos.com és Leňulka a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportból (együttműködik a cikk szerzőjével).

 

Hellča Vávrová
https://www.instagram.com/cobuduzasvarit

Egyéb érdekes olvasnivalók:

A Dine4Fit alkalmazás beállítása: Mi a helyzet az aktivitással?

22.11.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: az egyik legfontosabb intézkedés az étkezésben Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: az egyik legfontosabb intézkedés az étkezésben

Egy igazán hatékony (és több száz ügyfélen tesztelt) tippem az van Önök számára, ami véleményem szerint kulcsfontosságú a fogyókúra során. És nem csak a fogyókúra alatt!

Ez a javaslat, amelyiket a következő sorokban feltárok Önöknek és alaposan meg is védek, az első helyen áll abban az esetben is, ha valaki egészségesebben és kiegyensúlyozottabban szeretne étkezni, vagy csak meg akarja őrizni az alakját.

Az egész cikk 14.2.2024 0

Saša Rohlíková: Van értelme mérni magunkat? Saša Rohlíková: Van értelme mérni magunkat?

A mérleg a véletlen számok generátora. Az otthoni okos-mérleg nem pontos. Senki sem tudja pontosan megmérni magát.

Ilyen, és hasonló kijelentésekkel találkozunk állandóan. De ez azt jelenti, hogy nem tudjuk pontosabban nyomon követni az átalakulásunkat? Mit tudunk otthon nyomon követni?

Az egész cikk 7.2.2024 0