22.11.2022 Dine4fit.hu

A kiegyensúlyozott étrendnek tartalmaznia kell protein feliratú termékeket?

Néha úgy tűnik, hogy olyan időket élünk, amikor az egészséges táplálkozás folyamatos fellendülésének köszönhetően a “protein” a táplálkozási világ középpontjában áll. És hogy nincs semmi más, csak a “protein”.

Mi is ez a protein pontosan? És miért tüntetik fel ezt a szót a kereskedők mostanában a termékeikre?

A proteinek egyszerű fehérjék. Ezt a kifejezést már az iskolában megismertük. A fehérjék a valaha volt legösszetettebb tápanyagcsoport. Ennek oka nem csak a struktúrájuk, hanem a szervezetben betöltött funkcióik is.

Musí vyvážený jídelníček obsahovat produkty s označením protein?

A fehérjék alapvető építő elemei az izmainknak, ízületeinknek, bőrünknek és belső szerveinknek. A szervezet egyedül nem képes ezeket előállítani, ezért táplálékkal kell bejuttatni őket. Ezért gondoskodni kell az elegendő bevitelről. A fehérjék megtalálhatók a húsban, tejtermékekben, tojásban és számos más élelmiszerben (a növényi eredetűekben is, mint például a gyakran elhanyagolt hüvelyesekben).

  • És most jön egy akadály, ami sok embernél probléma, akik elkezdik figyelni az étrendjüket.

Azt veszik észre, hogy nem képesek az ajánlott napi fehérjemennyiséget bevinni szervezetükbe a saját étrendjükből. A Dine4Fit alkalmazásban ezt egyértelműen jelzi a fehérjebevitel melletti narancssárga köröcske, amelyiknek normál állapotban zöldnek kell lennie.

És éppen ezt a helyzetet használják ki a különböző kereskedők és élelmiszergyártók, amikor sokan akarnak fehérjét hozzáadni az étrendjükhöz. És egy zseniális marketingfogást alkalmaznak. Milyet? A protein szónak „új dimenziót” adtak. És a termékeiken nagyon jól láthatóan tüntetik fel, hogy a vásárlók azonnal észrevegyék, hogy éppen ezt kell enniük.

Musí vyvážený jídelníček obsahovat produkty s označením protein?

De ha a protein és a fehérje egy és ugyanaz, mit jelent valójában a “protein-joghurt” és a hozzá hasonló “proteines termékek”, amelyek a boltok polcain csábítanak minket? Hiszen a joghurt tejtermék, és önmagában is minőségi fehérjeforrás. Egy szép darab pulykahús egy igazi “fehérjebomba”. Sőt, a kiegyensúlyozott étrendhez az egyik legalkalmasabb húsfajtának tartják.

  • Önök szerint van különbség a termékek között, ha az egyiket pulykamellnek, a másikat pedig “proteines pulykamellnek” hívják?

Természetesen nem minden proteines termék ostobaság, de érdemes alaposan elolvasni, hogy mit vesznek meg, és mit fogyasztanak el. Sokszor csak a szép, PROTEIN feliratú csomagolás csábít el bennünket, de a valóságban az adott termék fehérjeértékei szimplán átlagosak. Így az emberek csak egy normál hétköznapi tejterméket vásárolnak egy gyönyörű és gyakran feleslegesen drága „öltözékben”.

Musí vyvážený jídelníček obsahovat produkty s označením protein?

Ráadásul jó mindig elgondolkozni azon, hogy szüksége van-e egyáltalán proteines terméket fogyasztania az embernek. Egy 30 éves hivatásos sofőrnek, aki csak szabadidőben sportol, más lesz a napi fehérjebevitele, mint egy 30 éves profi súlyemelőnek, aki napi edzései közben több tonna súlyt emel. A hivatásos sofőröknek biztosan elég lesz csak átgondolniuk az étrendjüket, és megfelelő élelmiszereket kell beiktatniuk, amik fehérjét tartalmaznak. A proteines termékekkel időnként változtathatják étrendjüket. De nem szükséges. Míg az előbb említett súlyemelő valószínűleg megfelelő táplálék-kiegészítőket (ún. szupplementációkat) fogyaszt, hogy megőrizze erejét és kondícióját. És egyúttal teljesítse az étkezési tervét.

Mit érdemes megjegyezni a cikkből?

A legfontosabb, hogy a fehérjebevitelt osszák szét a nap folyamán az összes étkezéseikbe.Azt javaslom, üljenek le előző nap, gondolják át a következő napok ételeit, írjanak be mindent a Dine4Fit alkalmazásba, ami nem csak azt mutatja meg, hogy az egyes élelmiszerek hány grammnyi fehérjét tartalmaznak, hanem azt is, hogy hogyan állunk az egész napos általános áttekintésben.

fotó: cz.depositphotos.com és Leňulka a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportból (együttműködik a cikk szerzőjével).

 

Hellča Vávrová
https://www.instagram.com/cobuduzasvarit

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Tippek az ételek és saját magunk fényképezéséhez

22.11.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Kačenka: Az étrend feljegyzése a Dine4Fit alkalmazásba számomra egy játék, amit  a mai napig élvezek Kačenka: Az étrend feljegyzése a Dine4Fit alkalmazásba számomra egy játék, amit a mai napig élvezek

Egy további bátorítást hoztunk el Önöknek a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportunkból.

A maihoz hasonló bejegyzések igazán boldoggá tesznek minket. Az, hogy a csoport jól működik, és sok embernek segít, az nem a mi érdemünk. Azoknak a tagoknak köszönhető, akiknek sikerült lefogyni az alkalmazásunkkal, és nem esik nehezükre tanácsot adni a kezdőknek.

Az egész cikk 15.5.2023 0