20.4.2022 Dine4fit.hu

Ehetünk állva, fekve, vagy séta közben?

Amikor néha a konyhapultnál állva reggelizek, mert várom hogy lefőjön a kávé, a feleségem azt szokta mondani, hogy így megy az étel egyből a … kifelé.

Talán már ismerik ezt a mondókát, beleértve a befejezést is, nem szívesen beszélnék most itt róla.

Viszont valahol olvastam, hogy Szókratész szerint az állva evés egészséges, és az ókori görögök is így ettek. Nagyon szeretem az Asterix-szel készült képregényeket is, és ott mindig meglepett, hogy a rómaiak fekve lakmároztak. És mi a helyzet a mai stresszes, rohanó időben, ami arra kényszerít minket, hogy akár séta közben együnk, és közben egy nagyon fontos üzleti megbeszélést folytatunk telefonon?

Může se jíst vestoje, vleže nebo během chůze?

Így hát utánajártam, mit mondanak a bölcsek a fekve, állva és séta közbeni étkezésekről, és elképzelhető, hogy ez Önöket is érdekelni fogja.

Először is néhány általános megjegyzés

Ha valakit csak egy kicsit is foglalkoztat az egészséges táplálkozás, a fogyás és az étrend helyes összeállítása, akkor ismeri az ételfogyasztás legfontosabb alapelveit.

  • Igen, főleg azokat, hogy az étkezésre időt kell szánnunk, figyeljünk rá, és ne tereljük el a figyelmünket semmivel, és ami a legfontosabb, élvezzük az ételt.

Ennek megvannak az okai. Ha rászánjuk az időt, fokozatosan látjuk el a szervezetet tápanyagokkal – a szervezet nincs feszültség alatt, jobban és tovább emészti az ételt, így jóllakottnak érezzük magunkat, ami ráadásul hosszabb ideig tart.

Végül is minden értelmes sörivó ismeri ezt a leckét. Ha élvezni akarja a sört, akkor nem issza egyik korsót a másik után, hanem mondjuk óránként kettőt iszik, elüldögél mellette, és nem lesz tőle ittas. (Igen, vannak, akik két sör után berúgnak, nem akarom megnevezni őket.)

Amikor eszünk, minden falatra koncentráljunk, újra jobban és hosszabb ideig jóllakottnak érezzük majd magunkat, és még sokat sem kell ennünk ehhez. Ha viszont evés közben az e-maileket intézzük, a mobiltelefonunkat figyeljük, sudoku-rejtvényeket fejtünk (mint én) stb., akkor az elfogyasztott étel semmit sem ér. Később arra lesznek kíváncsiak, hová tűnt az étel? És utána nem értik, hogy megették, de egy kis idő múlva újra éhesek lesznek. Ez pszichológiailag adott.

És szintén akkor is, amikor élvezzük az ételt. Egy ázsiai közmondás azt mondja, hogy az embernek csak arra kell koncentrálnia, amit csinál. A közmondás kommentárja boncolgatja a gondolatot, és azt mondja, hogy a modern nyugati emberek étkezéskor falatoznak, de ahelyett, hogy élveznének az ételt, máris azon gondolkodnak, hogy mit fognak enni utána.

Mellesleg, a koronavírus idején történt bezárások hozzájárultak az étkezési kultúra nagymértékű leépüléséhez. Milyen jól és milyen minőségit tud enni az ember egy műanyag dobozból, gyakran valahol kint egy padon, szinte mint egy hajléktalan? De még most is sokan ebédelnek így.

Může se jíst vestoje, vleže nebo během chůze?

És most nézzük meg a test egyes helyzeteit az étkezésnél. Tudnunk kell hozzá azt is, hogy a teljes emésztés – az étel elfogyasztásától a szervezetből való távozásig – általában kb. 53 órát vesz igénybe (ételtípustól és egyéntől függően ez lehet 24-72 óra). A nőknél hosszabb ideig tart az emésztés, mint a férfiaknál (a vastagbélben nőknél 47 óra, férfiaknál 33 óra), és a fehérjében gazdag ételek emésztése is lassabb, mint a rostban gazdag ételeké. A menstruációs ciklus második felében lévő nőknél az emésztés a szokásosnál kétszer hosszabb ideig is tarthat.

Evés séta közben

Ebben a tudósok ritkán értenek egyet. Több tanulmány, köztük a Brit University of Surrey egyik utolsó angol tudósa szerint a séta közbeni étkezésre a fentebb már leírtak vonatkoznak. Az agy nem regisztrálja, hogy eszünk, mert séta közben minden eltereli a figyelmünket, ami körülvesz minket.

Séta közben azt ehetünk, amit akarunk, de az agyunk nem fog enni, így egy kis idő múlva újra éhesek leszünk. A fent említett tanulmány szerint azok a nők, akik séta közben ettek meg egy müzli-szeletet, hamarosan újra megéheztek, és ezután sokkal több kalóriát fogyasztottak el, mint azok, akik teljes „nyugalomban”ettek meg egy szeletet. És ráadásul ötven százalékkal több kalóriát. Tehát röviden, a séta közbeni evés túlfogyasztáshoz és súlygyarapodáshoz vezet.

  • Többek között az étkezést követő egy-két órán belüli séták sem ajánlottak, hogy a szervezet nyugodt állapotban tudjon emészteni. Ez is elárul valamit a séta közbeni evés negatív oldalairól.

Fekve evés

A tudománynak itt már nincs akkora befolyása. A fekve étkezésnek megvannak az előnyei és hátrányai.

A tudósok nem javasolják az ágyban falatozást, kivéve a beteg vagy mozgásképtelen emberek esetében. Az egyik fő ok a higiénia. Morzsák az ágyban, és emiatt a különféle kis kártevők stb. Másik ok pszichológiai eredetű – az ágy csak alvásra szolgál. Ha az ágyunkat olvasó-, tv-ző- és étkező sarokká alakítjuk, akkor nagy valószínűséggel gondunk lesz az éjszakai elalvással.

A harmadik ok nagyon hasonlít a séta közbeni evéséhez. Tudnunk kell, hogy csak azért dézsmálunk az ágyban, hogy elűzzük az unalmunkat a tévézés, laptopozás, körömfestés vagy olvasás közben, vagy tényleg csak az étkezésre figyelünk. Hiszen könnyen megeshet, hogy észre sem vesszük, és máris bennünk van egy csomag chips vagy bagett.

  • Akkor miért feküdtek a rómaiak az étkezéseknél? Nem is annyira a lustaság, mint inkább az emésztés miatt. Ha a bal oldalunkon fekszünk, az antrumra, a gyomor alsó részére nehezedő nyomás csökken, így nem lesz telt és puffadt érzésünk.

Trygve Hausken és Jørgen Valeur, az oslói Lovisenberg Diakonale Kórház kutatói részletesen boncolták a Norvég Orvosi Szövetség folyóiratában az étkezés közbeni és utáni bal oldalon fekvés előnyeit. Kutatásaik szerint ez a pozíció elősegíti a jobb emésztést, véd a gyomorégéstől, és lehetővé teszi, hogy a gravitáció hatékonyabban húzza át a salakanyagot a vastagbélen keresztül. Ennek oka a belső szerveink aszimmetrikus elhelyezkedése.

  • Ha a jobb oldalunkon fekszünk, a gyomrunk alsó része kitágul, és jóllakottnak érezzük magunkat. A nyomás hatására a gyomorban lévő táplálék gyorsabban halad át a belekben, és hamarosan úgy érezzük, hogy ürítenünk kell.

Azonban a kényelemnek is nagy szerepe van. Étkezés közben a gyomor felső része általában kitágul, és az étel mennyiségéhez igazodik. De ha stresszesek vagyunk, a gyomorfal megmerevedik, ami az alsó részén növeli a nyomást.

Arra is van bizonyíték, hogy ha fekve eszünk, lassabban szívódnak fel a szénhidrátok, mint ülve evés esetén, ami általában egészséges dolognak számít, mert nem áll fenn a vércukorszint nagy ingadozásának veszélye.

Van azonban egy negatív kockázat is. Bár semmilyen kutatás nem támasztja alá, a tudósok azt mondják, hogy a fekve étkezés gastrooesophagealis reflux betegséget (GORD) okozhat, ami egy olyan eset, amikor a gyomor tartalma visszatér a nyelőcsőbe, és szívrohamhoz hasonló állapotokat okozhat.

  • Mindenesetre az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság nem javasolja, hogy étkezés után két órán belül lefeküdjünk, amiből arra következtethetünk, hogy a fekve evés több mint valószínű, hogy nem is olyan jó ötlet.

Co se týče stravování vestoje, neexistuje žádný skutečný důkaz, že má nějaké negativní účinky na trávení

Állva evés

Ami az állva táplálkozást illeti, nincs semmilyen valódi bizonyíték arra, hogy negatív hatással lenne az emésztésre, és nem szerepel az egészségügyi szervezetek tiltott tevékenységeinek listáján sem.

Bár a bélműködéshez nem szükséges a gravitáció, de segít megelőzni a GORD-ot. Ezért van az, hogy az emberek néha magasabb párnát tesznek a fejük alá éjszakánként, hogy könnyebben tudjanak emészteni.

Az evés közbeni állásnak azonban megvan az az előnye, hogy több energiát égetünk el, becslések szerint óránként 50 kalóriával többet, mint ülve étkezéskor. Így ez nem sok egy nap alatt, de ha rendszeresen csináljuk, egy idő után érdekes számokat kaphatunk.

De ezek csak amolyan érdekességek, és senki sem kényszerít minket arra, hogy megváltoztassuk a szokásos étkezési pozíciónkat. Ahogy már említettük, léteznek fontosabb alapelvek is, amikor kellő figyelmet kell fordítanunk az étkezésre, hogy ne csak fizikailag, hanem lelkileg is minél hosszabb ideig legyen teltségérzetünk.

  • fotó: VitalikRadko, Goodluz, CandyBoxImages, cz.depositphotos.com

Az archívumból olvassák el ezt is:

Hogyan étkezzünk helyesen edzés után?

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Hogyan rendezzük be a konyhát amikor fogyókúrázunk?

20.4.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból? Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból?

Gondolkodtak már valamikor azon, hogy milyen gyakran halljuk a “kilépni a komfortzónából” kifejezést? Az egészséges életmód kontextusában ez a mondás egy egészen új dimenziót kap, főleg a gyermekes anyukák számára, akik megpróbálják összekapcsolni a családi életet a saját testükről és lelkükről való gondoskodással.

De mit is jelent valójában “kilépni a komfortzónából”, és tényleg szükséges-e az egészségesebb életmód eléréséhez?

Az egész cikk 13.3.2024 0