22.4.2022 Dine4fit.hu

Fogyás “ciklikus diéta” segítségével

Aki már próbált fogyókúrázni, az tudja, hogy sokféle diéta, forma, módszer és stratégia létezik.

Van, aki elhagyja az édességeket, van, aki az alkoholt, mások az étrendjüket változtatják egészségesebbre és rendszeresen kezdenek étkezni, stb. És elkezdődik a fogyókúra.

Azok, akik még többet szeretnének fogyni, általában beállítják az energia-bevitel és -felhasználás arányát, valamint a tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok, rostok…) arányát. Ezt pedig a modern alkalmazásoknak, például a Dine4Fit-nek köszönhetően könnyen ellenőrizheti. Van, aki csökkenti a zsírok mennyiségét, van, aki csökkenti a szénhidrátokat, van, akinek viszont többet kell ennie, ha fogyni szeretne, mert eddig keveset evett (és a szervezet a fogyás helyett energiát “tartalékolt” a bőr alatti zsírokban).

Hubnutí pomocí „cyklické diety“

Ha például egy ügyfél azzal keres meg engem, hogy fogyni szeretne, akkor olyan fogyókúrás módszert vagy stratégiát fogok neki javasolni, ami a legjobban működhet nála. Erre egy nagyon hatékony eszközöm van – mégpedig több száz ügyfélnél a fogyókúrák során szerzett tapasztalataim.

Több jelenlegi ügyfelem is meg tudná erősíteni, hogy a fogyókúra során többféle stratégiát váltogatunk, hogy az aktuális szükségleteket a fogyókúra alatt folyamatosan hozzá tudjuk igazítani (néha megáll a fogyás, ezért változtatni kell az étrenden és életmódon, valaki nagyon gyorsan lefogy, valakinél változtatni kell az étrendjének az összetételén, valakinek változtatnia kell a fő tápanyagok – fehérje, zsír, szénhidrát – arányán, néha csökkenteni kell az étrenden, néha növelni kell…). Ezeknek a változtatásoknak az a célja, hogy az embereket folyamatosan érdekelje a fogyókúra, legyen eredménye, és a szervezet megkapja a szükséges tápanyagokat és energiát.

Ciklikus diéta

A számos fent említett fogyókúrás stratégia egyike a “ciklikus diéta” ​​módszer. A megnevezés nem is annyira fontos, ennek a módszernek az elve az érdekes. Ez a türelmes emberek módszere, mert a fogyás lassabb, mint a szigorú diéták esetében, de számomra ez az egyik legkellemesebb fogyókúrás forma!

  • Azért, hogy az ember lefogyjon, meg kellene adni a szervezetnek a szükséges tápanyagokat és energiát, hogy a szervezet ne szenvedjen, ugyanakkor szükséges betartani a kalória-deficitet.

Érvényes, hogy a táplálék bevitelnek kevesebbnek kell lennie, mint a szervezet energiafelhasználása (a felhasznált energia alatt nemcsak a fizikai, szellemi és mozgási energiát értjük, hanem a szervezet saját működéséhez szükséges energiafelhasználást is, az ún. “alapanyagcserét”, avagy a szervezetben zajló összes folyamatra nyugalomban leadott energiákat). Ez a fogyókúra egyik szokásos formája. Viszont ha az ember huzamosabb ideig fogyókúrázik, több hónapig, huzamosabb ideig tartó kalóriadeficitben van, akkor néha megesik, hogy a szervezet “lelassul”, és a fogyás is lelassul vagy akár meg is áll. Alapesetben a szervezet nem akar sokáig kalóriadeficitben lenni, ezért lelassítja az energiatartalékainak a felszabadítását, amelyek éppen a szervezetünk zsírraktárai.

Hogyan akadályozza meg a “ciklikus diéta” ​​a szervezet “megakadását” meg a fogyókúra alatt

Elsősorban 2 fázis váltja egymást:

  • az egyik fázis a kalóriadeficit szakasza (az energia-bevitel kevesebb, mint az energiafelhasználás)
  • a második fázis az étrend stagnálása/fixálása (a táplálékból felvett energia mennyisége megegyezik az energiafelhasználással).

A gyakorlatban ez azt jelenti:

  • Az első fázisban a szervezet kevesebb energiát kap, ami ideális körülmények között súlycsökkenéshez vezet, legmegfelelőbb esetben a zsírszövetből.
  • A második fázisban megnöveljük a táplálékból kapott energiát, a szervezet “telítődik”, megszűnik a kalóriadeficit, és lesz helye a szervezetnek a szükséges tápanyagokat felvenni (de nem súlyra a kilókat). A második fázisban a szervezet nincs kalóriadeficitben, de kalóriafeleslegben sem. A második fázisban az ételből kinyert energia nem szabad, hogy súlygyarapodást okozzon, hanem ideális esetben a súlyt egy időre “rögzítenie” kellene.

Ezek a fázisok rendszeresen váltakoznak, például kéthetente, havonta, vagy egyéni igény szerint. Egy tapasztalatlan embernek ez azt a benyomást keltheti, hogy a fogyás túl hosszú ideig fog tartani. De ez általában nem így van. Az elején talán kevesebb kiló zsír fogyhat, de a hónapok során a “ciklikus diétát” kipróbálók tartósan, ingadozások nélkül fogytak, és nem tartották meg súlyukat egy ponton hosszú ideig.

Példa a Plzeň-i táplálkozási tanácsadó központból

A ciklikus étrend segítségéval Sabina fél év alatt összesen 14 kg-ot adott le felesleges testzsírokból: A harmincöt éves Sabina a szokásos kívánsággal kereste fel táplálkozási tanácsadó rendelőmet: fogyni akart – konkrétan 16 kg felesleges zsírtól akart megszabadulni. Mivel tetszett neki az összes terv, táblázatok és sorok, így kimondottan egy személyre szabott étrendet akart tőlem. Étrendjét “redukciós” formára állítottam be, un. kalóriadeficites típusra (az ő esetében 6500 kJ / 1555 kcal). Ezzel az étrend formával Sabina 3 hónap alatt leadta az első 8 kg-ot.

Mivel fáradtnak érezte magát, egyértelmű jele volt annak, hogy a hosszú távú kalóriadeficit a kilók leadásához megfelel, de a szervezete állapotára nem. Ezért ajánlottam, és megkérdeztem tőle, hogy nem akar-e átállni a “ciklikus diéta” ​​módszerre. Sabina asszony egyetértett velem. Kéthetes fázisváltási intervallumokban állapodtunk meg. Így két hétig az említett “redukciós” 6500 kJ / 1555 kcal diétát tartotta, a következő két hétben pedig a “stagnáló” 8500 kJ / 2030 kcal étrendet követte.

Vigyázat, fontos figyelmeztetés!

A stagnáló fázis nem egy “zabáló” fázis, amikor az ember bármit és bármikor ehet! Egyáltalán nem. A stagnáló fázisban továbbra is fenntartjuk a minőségi és egészséges formát, csak az adagok nagyobbak, vagy az alapvető tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) aránya növekszik kis mértékben. A második fázisban általában megáll a fogyás, és a testsúly egy rövid időre stabilizálódik. A második fázis esetében továbbra is szükség van az életmód egyéb szempontjaira – mint pl. a mozgás, pihenés, odafigyelés az alvás minőségére és hosszára stb. Ezután ismét az első fázis következik, amikor újra beindul a fogyás. Ily módon a fázisok addig válthatják egymást, ameddig szükséges. Esetenként finomíthatunk a részleteken az aktuális helyzet igénye szerint.

A „ciklikus diéta” alkalmazása után Sabina asszony fáradtsága alábbhagyott, izomtömege egy picit gyarapodott, és átlagosan havi 2 kg-ot fogyott. Hat hónap után összesen 14 kg zsírtól szabadult meg.

Befejezésnek egy gondolat:

Ezzel a témával kapcsolatban én azt gondolom, hogy fogyni és lefogyni számos módon és stratégia szerint lehet. Tele van ezzel az internet! Azonban én, mint tanácsadó, egy fontos tényt látok: Néha az embereknél megáll a fogyás, és nem tudják, mit kezdjenek ezzel. A ciklikus diéta ezért egyike a kellemes és megfelelő módszereknek. A fogyókúrázó embereknek ez “nem fáj annyira”, ugyanakkor hosszú távú és funkcionális megoldás lehet a túlsúly és az elhízás kezelésére. Az étrend mindig minőségi, csak egy bizonyos ideig többet, aztán kevesebbet eszünk. A váltakozó két fázist a Dine4Fit alkalmazás segítségével is kezelhetik, ahol az értékeket is “figyelhetik”.

fotó:TanyaLovus/cz.depositphotos.com

 

 

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Táplálkozási terapeuta és táplálkozási tanácsadó
  • Személyre szabott étrendeket állít össze, táplálkozási programokat, on-line étrendeket és általános életmód tanácsokat biztosít
  • Örömmel ír cikkeket a saját blogjára és weboldalakra
  • Miss Csehország döntőseinek táplálkozási tanácsadójaként is dolgozott
  • FacebookInstagram
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Markéta Nevěčná: A proteines termékek boom-ja, és egy recept házi Monte elkészítéséhez

22.4.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból? Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból?

Gondolkodtak már valamikor azon, hogy milyen gyakran halljuk a “kilépni a komfortzónából” kifejezést? Az egészséges életmód kontextusában ez a mondás egy egészen új dimenziót kap, főleg a gyermekes anyukák számára, akik megpróbálják összekapcsolni a családi életet a saját testükről és lelkükről való gondoskodással.

De mit is jelent valójában “kilépni a komfortzónából”, és tényleg szükséges-e az egészségesebb életmód eléréséhez?

Az egész cikk 13.3.2024 0