29.9.2021 Dine4fit.hu

Legjobb harapnivalók nyaraláshoz az útra II.

Javában tombol a nyár, mi pedig további inspirációkat hoztunk harapnivalókhoz az utazáshoz állandó kollégáinktól.

Élvezzék a napot és a vizet, és ha néha megéheznek, nassoljanak nyugodtan, kóstolják meg ezeket a harapnivalókat, csökkentsék éhségérzetüket élvezettel. Végül is szabadságon vagyunk, ilyenkor mindenben lazítanunk kell egy kicsit.

Az előző rész itt található.

jídlo na dovolené

Zdenka Vlasáková

Milyen ételt készítsünk az útra? Hát rántott hús kenyérrel, nem? Tipikus harapnivaló az útra. De ennek sajnos kevés köze van az egészséges életmódhoz. Akkor mégis mi az, ami könnyen szállítható, ugyanakkor megfelel az egészséges ételek szabályainak?

Gyakorlatilag bármit. Létezik ugyanis számos kiegészítő, melyek segítik az ételszállítást – pl. műanyag dobozok, vagy termo-táskák. A kész ételeket zárható edényekbe rakhatjuk, és bármikor elővetjük. A termo-táska, vagy hűtőtáska viszont a forró nyári napokon frissen tartják pl. a gyümölcsöket, zöldségeket, sonkát, és a tejtermékeket. Attól függően, hogy hová utazunk, és milyen étkezési és vásárlási lehetőségek lesznek majd, egy listát kell készítenünk arról, hogy mire lesz szükségünk.

Készítsünk listát, menjünk bevásárolni felkészülten, és ne azt rakjuk kosarunkba, ami a kezünk ügyébe akad. A legfontosabb, hogy olvassuk el a termékek összetételét. Csak így fogjuk tudni biztosan, mi az amit eszünk.

Mit vegyünk?

  • Protein szeletek – vigyázzunk a cukorra és más veszélyes összetevőre.
  • Tonhal saját levében – csak tonhal, egyéb felesleges összetevő nélkül.
  • Növényi pástétomok, vagy más minőségi, több százalékos pástétomok.
  • Müzli szelet – cukormentes, máz nélküli.
  • Szárított hús.
  • Csomagolt sonka, sajtok, fehér joghurt, túró – hűtőtáskába.
  • Gyümölcsök és zöldségek – inkább tegyük hűtőtáskába, a napon gyorsan romlanak.
  • Diófélék és magvak.

És ne feledjük, hogy a folyadékbevitel nagyon fontos – mindig legyen kéznél ivóvíz. Kellemes utazást!

Szakértő elérhetősége

Zdenka Vlasáková cikke a cseh blogunkon:

nejlepší svačiny na cesty

Petra Kanovová

Néhány harapnivaló tipp az utazáshoz, amelyek többet adnak a testnek, mint egy vásárolt bagett vagy zsemle.

Az apró nassoláshoz a legegyszerűbb megoldás, ha előre csomagolt különböző diófélékből, magvakból, és szárított gyümölcsökből készült keveréket veszünk (un. zsebnasi, vagy zsebmix). Alternatív megoldás még a flap jack is – préselt zabpehely szelet, ami nem csak ízlelőbimbóinkat fogja kielégíteni, hanem éhségünket is csillapítja.

Gyors tejfölös: Nem csak a mexikói konyha szerelmesei fogják díjazni, ha teljes kiőrlésű tortillát megtöltjük zöldségekkel (paradicsom, paprika, uborka), avokádóval, és tonhallal, majd tejföllel megkenjük, és mindezt olívaolajjal megcsepegtetjük.

Tápláló saláta: Akik szeretik a hüvelyeseket, és nem szeretnek időt pazarolni. Fő alapanyaga a vöröslencse, melyet 15 percig főzzük, majd szeletelt párolt zöldséggel keverjük össze. A salátát ízlésünk szerint meghinthetjük növényi olajjal, tegyük egy jól zárható dobozba, és csomagoljunk hozzá kanalat.

Klasszikus: A meleg-szendvics egy hálás klasszikusnak számít. Ha puha, teljes kiőrlésű kenyérből készítjük a hagyományos toast kenyér helyett, minőségi 96% sonkával, kemény sajttal, és hagymával, akkor szervezetünk megkapja a szükséges energiát és élelmet.
Szép nyarat az utazáshoz.

Szakértő elérhetősége: www.rozvoj-zdravi.cz.

Petra Kanovová cikke a cseh blogunkon:

svačina na cesty

Radka Neubertová

Amikor egyedül utazok valahová, akkor egy üveg vízzel és gyümölccsel, esetleg müzli-szelettel megoldom. Ha gyerekekkel utazok, akkor már az előkészítés egy kicsit szofisztikusabb. Az autóban hűtőtáskát használunk, amibe szeletelt almát, uborkát, sárgarépát teszek zárható tároló-dobozban.

  • Továbbá szendvicseket készítek zsemléből, olyan alapanyagokkal, amit mindenki szeret. És gumimaci cukrot, vagy más gumicukrot…

És főleg elegendő italt. Minden gyereknek megvan a saját üvegje.

A csomagból nem maradhat ki a szükséges nedves törlőkendő, és a kinyitható bicska. Ezen kívül egy további üveg tiszta víz mindig jó, ha kéznél van – megmosakodni, leöblíteni, stb.

Szakértő elérhetősége: www.neubertova.cz

Radka Neubertová cikke a cseh blogunkon:

Lucie Drahozalová

A nyári szünetre várok az egész iskolai év alatt, talán még jobban, mint a diákjaim (mosolygás). Egész évben igyekszem az étkezést pórázon tartani, és a nyári szünetben kicsit lazítok a pórázon.

Az utazásokra, amikből nyáron több is szokott lenni, állandóan készülök. Mielőtt az életembe nem lépett a cöliákia, imádtam a megállni a benzinkutakon egy egészségtelen bagettre – amolyan szabad erkölcs kis szimbóluma.

Mostanában dobozba csomagolom az ételt az utazásokra is, mint évközben. Mindig kiszámolom az étkezések számát a célba-érkezésig, és elkészítem magamnak – legyen szó gyümölcsről, zöldségről, sajtokról és grillezett húsról, amik tovább tartanak.

Zöldséget mint kiegészítőt is viszem magammal, ha eljön a kajaidő,  – egy hosszú útra jól jön, végső esetben mogyorót nassolok. De mindent tisztességesen megtervezek, hogy ne kelljen akármilyen harapnivalót keresgetnem az utcákon.

Szakértő elérhetősége: facebook

Lucie Drahozalová cikke a cseh blogunkon:

Ing. Macáková Marcela

A Kémiai Technológiai Egyetem tanulmányai arra ösztönözték, hogy a táplálkozás és az egészséges életmód iránt érdeklődjön. A diploma megszerzése után (1993) számos folyóiratban írt a témával kapcsolatban – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví stb. A Dine4Fit cseh nyelvű blogja mellett, ahol adminisztrátorként és Facebook -szerkesztőként dolgozik, majdnem húsz éve üzemelteti saját weboldalát is, a www.aerobic.cz-t. Ott mindenki megtalálja a kedvére valót, aki szereti a csoportos gyakorlatok bármilyen formáját (aerobik, jóga, pilates …)

Egyéb érdekes olvasnivalók:

A bazális anyagcsere új számítása, és egyéb újdonságok a Dine4Fit alkalmazásban

29.9.2021 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0