29.11.2021 Dine4fit.hu

Nem megfelelő élelmiszer-kombinációk a súlycsökkentéshez

Táplálkozási terapeutaként és táplálkozási tanácsadóként a munkám nem csak az étrendek összeállításából áll.

Feladataim közé tartozik az is, hogy elmagyarázzam ügyfeleimnek a folyamatot, hogyan is működik az étel az elfogyasztása után, és megértsék, mi történik vele a szervezetünkben.

Tájékoztatom ügyfeleimet arról, hogy az elfogyasztott étel milyen rövid és hosszú távú hatással van az egészségükre. Az ételek valamint az elfogyasztásuk utáni közérzet és kinézet közötti alapelveket és kapcsolatokat próbálom megtanítani nekik.

Nevhodné kombinace potravin při redukci hmotnosti

Azt gondolom, hogy ha az emberek annyit tudnának ezekről az elvekről amennyit én, nem vásárolnának és nem fogyasztanának el az élelmiszerpiacon megtalálható kínálat 80%-át. Legalábbis nálam ez a helyzet élelmiszervásárláskor. Ezt nevezik „szakmai deformációnak“. Éppen emiatt is, ha tehetem, tovább adom ezeket az információkat…

Így a következő cikkemben a  Dine4Fit blogon elmagyarázom az egyik alapvető elvet, hogy az évek múltával miért gyarapszik az emberek testzsírtömege. És miért fordulhat elő az idő múlásával az, hogy gyakori az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség, a májzsírosodás, a magas koleszterin, stb.

Szeretnék mindenkinek betekintést nyújtani a diéta egyik alapvető aspektusába, melynek segítségével képesek lesznek alapvetően befolyásolni az egészségüket és testsúlyukat. Ismét a saját tapasztalatomból szerzett történetet fogom felhasználni. Ismerkedjünk meg Aleš úrral, akinek elegendő volt megismerni a rossz ételkombinációk elvét, amelyek ártottak a fogyókúra idején. Amikor már figyelt erre, könnyedén le tudott adni 5 kilónyi felesleges testzsírt.

Az elv nagyon egyszerű, viszont ha elkezdjük alkalmazni, akkor étrendben egy jelentős újjászületést tapasztalunk majd. Végül az egész testünk hálás lesz.  Miről is van szó? Ne kombináljunk nagy mennyiségű cukrot (szénhidrátot) nagy mennyiségű zsírral.

  • Igen, jól olvassák. A legrosszabb kombináció amit az emberek az étrendjükben használnak, hogy a nagy mennyiségű cukrot és nagy mennyiségű zsírt kombinálják.

Hogyan fogyott le Aleš úr?

Aleš a konzultációnk előtt napi háromszor étkezett – és szokásosan „tipikusan csehül“.

  • Reggelire valamivel megkent pékáru, sajt, pástétom, szalámi, sonka, tojás.
  • Ebédre éttermi készételekből válogatott és napi menükből – sok körettel (burgonya, rizs, tészta, knédli, püré), egy kisebb darab hús sok zsíradékkal (szószok, húslevek, mártások, öntetek), mindez nagyon kevés zöldséggel.
  • Vacsorára hasonló volt az étkezés mint reggelire, vagy ebédre – szendvicsek, levesek (fokhagymaleves, kulajda leves, burgonyaleves, gulyásleves, pacal stb…) vagy a cseh konyha meleg ételeinek egyike.
  • Első pillantásra az étrendje kevés zöldséget és gyümölcsöt tartalmazott. Hétvégeken a délutáni kávé mellé mindig akadt valami a házi édes süteményekből (kalács, bukta, tortaszelet).

Láthatjuk, hogy olyan ételekről van szó, amelyekben nagy mennyiségű szénhidrát van kombinálva nagy mennyiségű zsírral (ráadásul minimum rosttartalommal). Merem állítani, hogy az étkezések ilyenfajta kombinációja nagymértékű túlsúlyt, elhízást eredményez a cseheknél. Egyesek ehhez még elfogyasztanak egy kis alkoholt, gyorskaját, kekszet, édes italt, édes-tejszínes joghurtot. És máris tapasztalható a súlygyarapodás, a prediabétesz, megterhelt máj, vagy az epekólika.

Miért nem megfelelő a cukor + zsír kombináció?

Azért, mivel a köretekből, péksüteményekből, édességekből, gabonafélékből, édes tejtermékekből származó sok szénhidrát (cukrok) bevitele gyorsan megemeli a vércukorszintet, erre pedig a hasnyálmirigy gyorsan reagál és megnöveli az inzulintermelést – hormonokat, amelyeknek feladata csökkenteni a vércukorszintet.

És most jöjjön a probléma: Amennyiben az élelmiszerekben lévő szénhidrátokhoz nagy mennyiségű zsír is társul (húsokban, tojásokban, sajtokban, vajban, olajban, mártásokban), az inzulin miatt (további egyéb hormonok és a szervezet biokémiai folyamatai miatt) ez a zsír könnyebben be tud épülni a testzsír-raktárakba.

Tehát az alapvető tanács így hangzik: Ne kombináljuk a nagy mennyiségű szénhidrátokat a nagy mennyiségű zsírral! Legyen szó akár „egészséges“ zsírról (hal, dió, minőségi olaj), vagy „egészségtelen“ zsírról (keményített zsír, zsíros hús, füstölt termékek, pástétomok, sok tojás, stb…)

Aleš úr tehát helyesen megértette, hogy hosszútávon csak akkor tudja fenntartani a testsúlyát, ha ezt az elvet beépíti a saját étrendjébe. Étrendjén minden nap gondolkodott, és sok mindenre rájött:

  • Ha kenyeret eszik, nem keni meg vastagon vajjal/zsíros kenőkkel/pástétommal. A sajtkrémeket zsírszegényebb sajtokból, túrós körözöttet félzsíros túróból készíti, vagy egyáltalán nem keni meg a pékárut. Étrendjéből most már kihagyja a szalámikat, pástétomokat, a magas zsírtartalmú sajtokat, és a 4 tojásból készült uzsonnákat.
  • Megértette, hogy ha minden étkezéshez zöldséget fogyaszt, akkor vércukorszintje nem fog megemelkedni olyan gyorsan, és a pékáruból származó szénhidrátok felszívódása lelassul, így a szervezetnek nem kell egyszerre annyi inzulint termelnie (ami így nem fogja elősegíteni a zsírok elraktározását).
  • Megértette, hogy ebédre kevésbé zsíros ételeket kell fogyasztania, tehát például a köreteket (burgonya, rizs, püré) sovány hússal/hallal/hüvelyesekkel kombinálja (kevéske zsír hozzáadásával elkészítve). És hogy az étrendet ismét ki kell egészíteni zöldségekkel (ideális lenne részben friss zöldséggel is).
  • A zsíros, rántásos, vagy tejszínes levesek helyett tejszín nélkül készített zöldségkrém leveseket fogyaszt (tejszín = zsír).
  • Rájött, hogy ha grillezett tarját szeretne enni a barátjánál, akkor azt öntet nélkül is elfogyaszthatja. És a két szelet kenyér helyet egy tál zöldséget eszik hozzá. Kenyeret pedig csak nagyon keveset (vagy egyáltalán). Azért, mert a pácolt tarja egy igazi zsírbomba, amihez már kevesebb szénhidrát bevitelre van szükség (kenyér).
  • Amikor rájött, hogy az alkohol is tartalmaz „cukrokat“, és nem volna szabad kombinálni a nagy mennyiségű zsírokkal, egyáltalán nem lett tőle boldog, mivel megtudta, hogyan viselkedhet a sör az ételekből származó zsírokkal kombinálva a szervezetben.
  • Az édességekre is másképpen kezdett tekinteni – az otthon készített buktákat kevesebb zsírral készítették, nyáron pedig áttértek a fagylaltos gyümölcsös sobetre (az igaz, hogy tartalmaz cukrot, de legalább nincs benne a hozzáadott zsír, és ez az ő ötlete volt, hogy a buktát házi gyümölcsfagyira cseréli).

Azt is mondhatnánk, hogy ez az egyszerű változtatás az étrendben, és az ételkombinációk újragondolása, mit mivel nem szabad kombinálni, vagy csak kisebb adagban szabad kombinálni, Aleš úrnál azt eredményezte, hogy néhány kilónyi zsírt le tudott adni a súlyából. A valóságban persze óriási változás történt az étrendjében, mivel átdolgozta az eddigi rossz étkezési szokásait. És mindenekelőtt megtanult másképpen gondolkodni az ételekről és az étel-kombinációkról.

recepty Kalorických tabulek - výběr nutriční terapeutka Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

Egy gondolt a végére:

Néhány ügyfelem azt mondja nekem: „Nagy akarat van magában, hogy egy ilyen finomságot nem enged meg magának“. Ez nem igaz. Amit nagyon szeretek, de nem felel meg a „saját kritériumomnak”, és úgy érzem, hogy tényleg meg akarom enni, úgyis megengedem magamnak. De nem rendszeresen eszem. A tudatunkban lapul az erő. A legerősebb motivációs tényező azzal kapcsolatban, hogy valamit miért nem eszek, a saját tapasztalataimban és az étkezéssel kapcsolatos tudásomban rejlik. Nem eszem rendszeresen, mivel szeretem önmagam, és nem akarom olyan ételekkel táplálni a testemet, amikről tudom, hogy ha többször ennék ilyeneket, akkor csak ártanék a szervezetemnek. Valamikor elég csak egy kicsit megérteni, és betartani az étkezéssel kapcsolatos alapelveket. A különbségek nagyok lehetnek, és hatásaik élethosszig is eltarthatnak. Ha Ön nem szeretne étrend szerint táplálkozni, de mégis egészségesen szeretne enni, vagy fogyni, mindenképpen próbáljon informálódni arról, hogyan működik az étel a szervezetben, és hogyan tudja befolyásolni saját tudásával az élelmiszerek és ételek kiválasztását.

  • foto: andreevec.vitali/cz.depositphotos.com a szerző archívuma
 

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Táplálkozási terapeuta és táplálkozási tanácsadó
  • Személyre szabott étrendeket állít össze, táplálkozási programokat, on-line étrendeket és általános életmód tanácsokat biztosít
  • Örömmel ír cikkeket a saját blogjára és weboldalakra
  • Miss Csehország döntőseinek táplálkozási tanácsadójaként is dolgozott
  • FacebookInstagram
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Hogyan lehet hízni a Dine4Fit segítségével

29.11.2021 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0