16.6.2022 Dine4fit.hu

Tíz tanács a zsírok helyes használatához

A zsírok nem egyformák. Valószínűleg nem fognak meglepődni azon, hogy az egyes zsírok nagyon különböznek egymástól, nemcsak a szervezetünkre és így az egészségünkre gyakorolt ​​hatásukat tekintve, hanem a főzés és az ételkészítés során jellemző tulajdonságaikat tekintve is.

Állandóan mérlegelni kell, hogy milyen célra használjuk fel a zsírt…

A táplálkozás szempontjából legalkalmasabb zsírok használata bizonyos esetekben elképzelhető, hogy nem a legjobb választás. És ez fordítva is igaz. És mivel nem könnyű mindig helyesen megítélni ezt a két szempontot, összegyűjtöttünk tíz egyszerű esetet, amelyek segítenek a döntéshozatalban a zsírok felhasználásakor.

A táplálkozás és a zsírok szervezetünkre gyakorolt ​​hatásának szempontjából célszerű előnyben részesíteni a telítetlen zsírsavakban gazdag zsírokat, beleértve a többszörösen telítetleneket is (ezeket omega-3 és omega-6 néven ismerjük). Ha azonban a zsírt hőkezeléssel akarjuk felhasználni, akkor előnyben kell részesíteni a telített és egyszeresen telítetlen savakban gazdagabb, melyek nem érzékenyek a hőre, azaz stabilabb zsírok. És ezért néha kompromisszumokat kell kötni.

1. A szűz olajokat csak hidegen használjuk

A szűz olajok előnyeit kimondottan a hidegkonyhában vagy a meleg ételek végső ízesítésére használjuk. Bár sok jótékony anyagot tartalmaznak, de ezek a magas hőmérséklet hatására elpusztulnak, és ráadásul káros anyagok keletkezhetnek belőlük.

  • Ne feledjék, hogy a szűz olaj nemcsak az olívaolaj, amelyet gyakran használnak például salátákhoz, hanem számos más típusú szűz olaj is elérhető, amelyek ízében és összetételében kissé eltérőek.

A finomított olajokkal ellentétben a szűz olajok általában sajátos íz-világgal rendelkeznek. Kóstolják meg, hogy az egyes ízek mennyire ízlenek Önöknek.

Ráadásul, mint már említettük, ezt az olajfajtát nem csak a saláták és egyéb hideg ételek ízesítésére lehet használni. A meleg ételek elkészítésekor is használhatjuk, amolyan “hab a tortán” is lehet.

  • Mit szólnának hozzá, ha néhány csepp sütőtökolaj kerülne a sütőtökleveshez, vagy közvetlenül tálalás előtt díszítenének az olasz tésztát minőségi olívaolajjal? A képzeletnek nincs határa.

2. Serpenyőben leginkább a repceolajjal járunk a legjobban

A pirításhoz, vagy az rövid ideig tartó egyszeri sütéshez az elérhető zsírfajták közül a repceolaj a legalkalmasabb. Ennek ellenére a cseh háztartásokban a napraforgóolaj továbbra is leggyakrabban használt típus. A repceolajjal ellentétben jóval magasabb a többszörösen telítetlen zsírsav tartalma, amelyek magasabb hőmérsékleten nem stabilak.

  • A napraforgóolaj 62 % többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, a repceolaj mindössze 29 %-ot. Kivételt képez a speciális napraforgófajtából (HOSO) származó napraforgóolaj, amely nagy arányban tartalmaz hőstabilabb, egyszeresen telítetlen savakat, ezért hőkezelésre is használható.

3. Hőkezelésekhez a finomított olívaolaj is kiválóan alkalmas

Az fritőzbe (olajsütőbe) fritőzolaj való. Egyértelműnek tűnik, de gyakran nem az. Hosszabb sütéshez igazából érdemesebb erre a célra kifejlesztett olajokat használni, annak ellenére is, hogy összetételüket tekintve kevésbé tűnnek egészségesnek. Azonban megvan az a vitathatatlan előnyük, hogy más típusú olajokkal ellentétben a magas hőmérsékletnek hosszabb ideig ellenállnak.

  • Ha azonban valóban tanácsolhatunk valamit, akkor inkább kerüljék az ilyen típusú hőkezeléssel járó felhasználást.

4. Ha pedig vajjal szeretnének sütni, próbálják ki a ghí-t!

A vaj egyik hátránya, hogy viszonylag gyorsan megég, így sütésre nem igazán alkalmas. De ha időnként egyszerűen nem tudnak ellenállni a vajban sült rántott szeletnek, javasoljuk, hogy próbálják ki a ghí néven ismert tisztított vajat. A klasszikustól eltérően nem tartalmaz vizet vagy maradék fehérjéket, ezért magasabb hőmérsékleten is stabilabb, miközben megmaradnak a vajra jellemző érzékszervi tulajdonságai is.

  • Sütéshez a sertészsír is jól használható, ami hőstabil tulajdonsággal bír. De mindent csak mértékkel!

5. Kenőkrémek száz különböző módon

A kenőkrémeknél már kicsit szabadabb a kezünk a zsírok stabilitása terén, így itt a legkedvezőbb zsírsav-összetételű zsiradék kiválasztására koncentrálhatunk. Ne féljünk margarint, majonézt vagy olajat használni.

  • Ez esetben remek, hüvelyesekből készített kenőkrémeket tudunk ajánlani, melyeket könnyedén ízesíthetünk szűz olajjal, vagy dió- esetleg magvas „vajjal”. A hüvelyes kenőkrémek közül a legismertebb a csicseriborsó hummusz, melynek jellegzetes része az úgynevezett szezámmagból készült tahini paszta.

6. A majonéz nem árt

Öntet, akár salátához, vagy hideg szószként húsokhoz, meleg zöldségekhez, nem csak olajból készíthetünk, hanem majonézt is használhatunk. Még ha a majonézt gyakran a diéta madárijesztőjének nevezik is, a zsírsav-összetételét tekintve viszont alkalmas. Mégpedig azért, mert a legtöbb majonéz a tojássárgája mellett repceolajat is tartalmaz.

  • Ez azonban nem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségben hódolhatunk neki, az energia szempontjából gazdag összetevőről van szó, ezért csak óvatosan a használatával.

7. Ne féljenek a margarintól

Az, hogy manapság számos mítosz kering a margarinok körül, ne tévesszen meg minket. Az új gyártási technológiának köszönhetően a legtöbb jó minőségű margarin már kedvező zsírsav-összetételű, nem tartalmaznak káros transz-zsírsavakat. Ezért nem kell aggódni a fogyasztásuk miatt.

  • Az egyetlen érv a margarinok ellen az lehet, hogy nem mindenkinek ízlik. Tehát ne kényszerítsünk magunkat a fogyasztására, ha nem igazán szeretjük. Ha nem viszik túlzásba a mennyiséget, időnként a klasszikus vajat is nyugodtan fogyaszthatják. Vagy kössenek kompromisszumot, és válasszák a vaj tartalmú margarint. Ez csak Önökön múlik.

8. Sütésnél figyeljenek a receptre

A folyékony süteménytésztához, mézeskalácshoz, kuglófhoz, vagy muffinhoz használhatunk olajat, ami jó hőstabilitással bír, és a szervezetünk számára kedvező összetételű, lehetőleg repceolajat használjunk.

  • Egyes tésztákhoz azonban kemény állagú zsíradék szükséges. Ezekben az esetekben a kocka alakú, sütéshez használatos margarinokat ajánljuk, vagy esetleg vajat.

9. Változatosan használják a különböző típusú olajokat

A többi élelmiszerhez hasonlóan manapság már az olajok választéka is igazán széles. Ezért nem kell ragaszkodnunk a klasszikus és jól ismert típusokhoz, hanem bátran kezdhetünk kísérletezni. A kevésbé ismert olajok nemcsak a jótékony összetevőkkel gazdagíthatják étrendünket, hanem finom, eddig ismeretlen íz-világgal is megismerkedhetünk.

  • Mindenképpen érdemes kipróbálni a dióolajokat, a tökmagolajat, vagy a lenmagolajat. Egyre népszerűbb a szűz repceolaj is. Ne feledjék azonban az 1. szabályt, hogy a szűz olajok nem alkalmasak hőkezelésre.

10. A zsírokat sötét, hűvös helyen tároljuk

A zsírféléket is megfelelően kell tárolni. A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag zsírok rosszul tűrik a magasabb hőmérsékletet, és a fény sem tesz jót nekik.

  • Ezért ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk őket átlátszó palackokban valahol a pulton, hanem tároljuk őket sötétebb helyen, vagy (amennyiben igényli) a hűtőszekrényben tároljuk.

 

 

Ing. Málková Hana
www.stob.cz

A STOB társaság táplálkozási szakértője

A VŠCHT-n (Kémiai technológiai egyetem) végzett , (élelmiszer-minőség és biztonság szakirányon), valamint számos táplálkozási tanfolyamon és szemináriumon vett részt

könyvek és egyéb, az ésszerű fogyást segítő segédanyagok társszerzője

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Öt tanács, hogyan fussunk nyáron, és ne ártsunk magunknak

16.6.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0