17.4.2024 Dine4fit.hu

Dine4Fit: Hogyan és mivel egészítsük ki a rostokat az étrendünkben

A rost fontos összetevője az étrendünknek. Kedvezően hat az egészségi állapotunkra, és – ami talán sokakat leginkább érdekel – segít a fogyókúrában. Azt kérdezik, hogyan?

Olvassák el a cikket, és tudjanak meg mindent róla.

Sajnos szinte minden új felhasználó, aki a Dine4Fit alkalmazást használja, meglepődve tapasztalja, hogy a rostokból keveset fogyaszt.

Kalorické Tabulky: Jak a čím doplnit v jídelníčku vlákninu

Az ajánlott mennyiség megközelítőleg 25-30 g rost, amennyit egy egészséges felnőttnek kellene elfogyasztania naponta, de az átlagos ember általában ennek a mennyiségnek a felét sem éri el. Mit lehet ezzel tenni?

Először nézzünk egy kis elméletet. A rostokat két csoportra oszthatjuk a lebonthatóság szerint, ezek az oldható és oldhatatlan rostok. Mindkét típusú rost többnyire együttesen található meg az élelmiszerekben (lásd lent), és így hatnak a szervezetünkre is. Ebben az esetben ennyit elég is tudnunk róluk a szükségleteinkhez. Részletesebb információkat találhatnak bárhol az interneten, vagy esetleg kérdezhetnek róluk a szakértőktől, például táplálkozási szakértőktől vagy táplálkozási terapeutáktól.

A rostok elősegítik az élelmiszer térfogatának a növelését, a jóllakottság érzését keltik, de nem növelik a bevitt energia mennyiségét. De vigyázzanak – első az egészség! Amikor a Dine4Fit alkalmazást használják az étrendjük összeállításához, azt tegyék úgy, hogy az eredmény jótékony hatással legyen az egészségükre – azaz, hogy hosszú távon is jól érezzék magukat.

A rostok esetében is érvényes: Mindent csak mértékkel

A hosszú ideig tartó és jelentős rosttöbblet nem tesz jót az emberi szervezetnek. Különösen a bélproblémákkal küzdőknek kell körültekintőnek lenniük, a rostok befolyásolhatják a gyógyszerek és ásványi anyagok felszívódását is.

A rostban gazdag ételek fogyasztásakor fontos a megfelelő folyadékbevitel, a vízben megduzzadt rostok a belek tartalmát rugalmasan tartják, megkönnyítik az emésztést és a ürítést. Ellenkező esetben a nem megfelelő folyadékbevitel mellett a megnövekedett rostbevitel székrekedést okozhat.

A gyerekek táplálkozása pedig egy teljesen másik fejezet lenne – a gyerekek esetében az ajánlott rostmennyiség kevesebb, mint egy felnőtt esetében, és az étrend összeállítását (a Dine4Fit alkalmazással) szakképzett szakemberre kell bízni.

Hogyan pótoljuk a rostokat?

Valójában nagyon egyszerűen és gyakran meglepően olcsón. Elég, ha az étrendünket úgy állítjuk össze, hogy teljesen egyszerű és hétköznapi, alapvető alapanyagokból készült ételeket is tartalmazzon.

Kalorické Tabulky: Jak a čím doplnit v jídelníčku vlákninu

Mit vegyünk?

Hüvelyesek – a klasszikus lencse és bab mellett például kiváló választás a csicseriborsó.

Gabonafélék – valószínűleg mindenki ismeri – az igazi hagyományos zabpehely (egyébként nagyon kedvező áron kapható) és a teljes kiőrlésű pékáru.

Gyümölcs – nem szükséges az egzotikus gyümölcs, tökéletes választás a hazai alma, szilva és körte (szárítva is).

Zöldség – brokkoli, kukorica, karalábé, paprika, de a héjában főtt burgonya is igazi csodát tud tenni még az alkalmazásban megtalálható rostok mennyiségét jelző köröcskékkel is.

Diófélék és magvak – ebben az esetben sem kell a rostforrásokat a távoli országokban keresni. A megfelelő köröcske szépen fog zöldellni úgy is, ha beleiktatjuk étrendünkbe a tök- és napraforgómagot, a mogyorót és a diót stb. (de vigyázzanak a mennyiségekkel – ezek is tartalmaznak zsírokat). A lenmag is egy remek rostforrás, ráadásul nagyon jótékony hatással van az egészségre is.

A Dine4Fit alkalmazásban megtalálják minden alapvető élelmiszer rosttartalmát is.

Praktikus tippek

Az elmélet egy dolog, a gyakorlat meg egy másik. Próbáljanak ki néhány jól bevált tippet:

  • Minden étkezésbe komponálják bele a gyümölcsöt vagy zöldséget.
  • A gyümölcsöt vagy zöldséget feleslegesen ne facsarják ki, és ne hámozzák meg (amennyiben nincs egészségügyi okuk rá).
  • Köretből és pékáruból válasszák a teljes kiőrlésűeket.
  • Merítsenek ötleteket nagymamáik és dédanyáik konyháiból – iktassák be az étrendjükbe a hüvelyeseket minden lehetséges formában. A rostmennyiség köröcskéje zöldre fog váltani, és a pénztárcájuk örülni fog.

Kalorické Tabulky: Jak a čím doplnit v jídelníčku vlákninu

Néhány információ a rostokról, és hogyan komponáljuk bele a rostokat az étrendünkbe

Ne felejtsék

A rostok mennyiségét csak lassan és fokozatosan növeljék, hogy a szervezetnek és különösen a beleknek legyen elég idejük megszokni. Elegendő mennyiségű vizet is kell inni. Ne próbálkozzanak értelmetlen kiegészítőkkel zöldre változtatni a rosttartalom köröcskét. A mikrobiomjukra vigyázni elsősorban változatos, nem csak rostokban gazdag étrenddel tudnak. Bármennyire meglepően is hangzik, az egészségi állapotunk elsősorban a bélrendszerünktől és annak gondozásától függ. Az ajánlott napi rostmennyiség bevitelének a betartása egy lépés a siker felé. Az étrendkiegészítők meggondolatlan használata gyakran többet árt, mint használ.

Dine4Fit felhasználók, figyelem!

Mivel jelenleg semmilyen törvény nem írja elő, hogy az élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni a rosttartalmat (és ezért néha hiányozhat az adatbázisunkból), gyakran úgy tűnhet a felhasználóknak, hogy nem fogyasztanak elegendő rostot (a köröcske nem akar zöldre váltani a Dine4Fit alkalmazásban), még akkor sem, ha elkezdenek javítani étrendjükön. Nem kell pánikolni emiatt. Ha már az ételeket kb. egy hónapja jegyzetelik, és blogunkat is olvassák, akkor már valószínűleg rendelkeznek olyan szintű tudással a táplálkozással kapcsolatban, hogy tudni fogják maguktól is, hogyan állnak a rostokkal: Ha rendszeresen fogyasztják az itt említetteket (tehát a minőségi gabonaféléket, hüvelyeseket, gyümölcsöket és zöldségeket, dióféléket), az ajánlott napi rostbevitelük valószínűleg teljesen rendben van.

Szakmai együttműködés: Helča Vávrová, cobuduzasvarit.cz.

fotó: cz.depositphotos.com

www.dine4fit.hu szerkesztőség

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Iva: Mindenkinek megvan az a lehetősége, hogy olyan teste legyen, amilyet szeretne

17.4.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0