29.9.2021 Dine4fit.hu

Legjobb harapnivalók nyaraláshoz az útra III.

Az utazások alkalmára szánt harapnivalókról szóló sorozatunk újabb részében azt vizsgáljuk meg részletesebben, hogy milyen lehetőségünk van étkezni a repülős utazások során.

Ezen kívül azt is megtudhatjuk, hogy néhány kollégánknak meglehetősen sajátos hozzáállása van az utazások alatti étkezésekhez.

Élvezzék a nyaralást, és reméljük, hogy hasznát veszik tippjeinknek.

jídlo na cestách

Zuzana Švédová

Mit esznek a táplálkozási terapeuták utazás közben? Többnyire azt, amit Önök is, feltéve, hogy nem kulináris beállítottsággal bírnak, és az indulás előtt nem zárkóznak el a harapnivalók elkészítésétől.

Én mindig sok gyümölcsöt pakolok az útra, olyanokat, amik nem nyomódnak össze, és amiket nem kell meghámozni. Az alma erre kiváló, ráadásul a rostoknak köszönhetően jó hatással van a bélrendszerre, ami a hosszú tengerek és óceánok feletti utazások során rendesen meg van terhelve. Ha nassolásról van szó, akkor csomagoljunk be néhány müzli szeletet, máz nélkülit, ezeket szintén bárhol fogyaszthatjuk. Teljes kiőrlésű keksz, szárított gyümölcs, mandula, vagy kesudió, ezeket mind ropogós snacknek tekinthetjük.

  • Főételek közül pedig a teljes kiőrlésű pékárut egy tál zöldségsalátával tudom ajánlani, amibe diót szórunk, és citromlével meglocsoljuk, így megakadályozva a természetes oxidációt. Ezzel meghosszabbítjuk a saláta eltarthatóságát.

Hasonlóképpen elkészíthető a hajdina reszelt sárgarépával, dióval, fűszerekkel és gyógynövényekkel. Ez is kényelmesen szállítható ételtároló dobozban. Párolt vöröslencse paradicsommal és dióval, sült édesburgonya zöldséggel, csicseriborsós humusz zellerszárral. Ez mind egy kicsit tartósabb. A sárgarépa, a zeller, a karalábé viszonylag kis százalékban tartalmaz vizet, ezért nem olyan romlandó, mint pl. a paradicsom.

Mindig vittem magammal az útra egy csomag zabpelyhet, amit szinte bárhol felönthetünk egy kis meleg vízzel, megszórhatjuk fahéjjal, összekeverhetjük banánnal, vagy szeletelt almával, lenmaggal, és ha van nálunk méz, akkor azt is belekeverhetjük.

  • Valamikor közönséges tálakban előre elkészítettem ezt a keveréket, utána már csak vizet öntöttem rá, és vártam egy kicsit. Ahogy a pelyhek felszívták a vizet, kellemesen megpuhultak, és máris lehetett fogyasztani.

Ha hosszú ideig utazunk, vigyünk magunkkal egy kis zöldséget, vagy álljunk meg valahol egy zöldségsalátára, hogy kiegyensúlyozzuk a repülőn elfogyasztott menü és a különböző finomságok savanyító hatását, melyeket a hosszú út alatt kínáltak nekünk.

Ha lehetséges, ne fogyasszunk alkoholt, és szénsavas ásványvizet sem, a szénsavmentes víz sokkal jobban felfrissít minket. Próbáljuk meg nem elropogtatni minden rágcsát amit kapunk, főleg nem azért, mert benne volt a repülőjegy árában. A túlzott cukor és a kevés mozgás megterheli a vesét, duzzadást, és nehéz lábak érzéseit okozhatja. Válasszuk a lehető legegyszerűbb kombinációkat, melyektől felfrissülünk, az utazások gyakran hosszúak, kár lenne elrontani a gyomrunkat már a repülőn.

Szakértő elérhetősége: poznejsvézdraví.cz

Zuzana Švédová cikke a cseh blogunkon:

MUDr. Marie Skalská

Hogyan ne hízzunk a nyaralás alatt? Nemrégen, véletlenül, de kíváncsian megnéztem egy videót, amiben egy amerikai fitneszguru a nyaraláshoz adott néhány tippet az étkezéssel kapcsolatban. A válasz amerikai stílusban: „A saláta legyen a barátod, ne közeledj a süteményhez, Istenem, védj meg a fagyitól“, talán nem is lehetett volna unalmasabb.

  • Akkor mi az én válaszom? Az tény, hogy semmi nagyon „izgi“ nekem sem jut eszembe.

A szabadságolás és a nyaralás számomra az ún. nemvasalós idő a pihenésre, kényelemre, napsütésre, szörfözésre, kerékpárra, könyvre és kullancsokra, az étkezést nem bonyolítom. A legfontosabb pillanat amit az ételre szánok, az az „utazás” előtti nagybevásárlás, amelynek talán a legnehezebb része az átgondolás.

Nálam bevált, hogy müzlit vásárolok, amit a nyaralás helyszínén friss gyümölcsökkel és helyi joghurttal keverek össze. Tésztát és rizst vásárolok, amit zöldségekkel keverek össze, akár hidegen, akár melegen. Viszek magammal pár zacskó mogyorót, vagy valamilyen magvat.

Az autós utazásokra dobozokba készítek szeletelt zöldségeket és gyümölcsöket, amikből bármikor a hátsó ülésen ülve is nassolhatunk. Nálunk az „autóban“ bevált a melegszendvics, amiből nem esik ki semmi. Lehet, hogy egyszer a étkezések poklára jutok, de néha a nyaraláskor főz rám a „táska“ is … Csak nem hagyom, hogy elmenjen ez a remek szél!

Szakértő elérhetősége: profitinstitut.cz

MUDr. Marie Skalská cikke a cseh blogunkon:

jídlo na cesty

Tomáš Bartoš

Amikor nyaralni utazunk, akárcsak egy átlagos napon, mindig attól függ, hogy milyen típusú étrendet követünk. Szerintem a protein por az abszolút nyerő, akár utazásra, vagy a hektikus munkahelyi napokra, függetlenül attól, hogy mivel utazunk.

  • Másodsorban, ha valahová először utazunk, és fogalmunk sincs hol tudunk megállni, van-e minőségi étterem útközben, vagy ha egyszerűen nem az első osztályon repülünk, akkor a böjt remekül működik.

Elég csak annyi vizet vinni, amennyire szükségünk van, ami nem jelent problémát, ráadásul az ételkészítésre szánt rengeteg munkától is megszabadulunk, és ez még hasznunkra is válik az egészségünk szempontjából.

Végezetül pedig, az utazásra való klasszikus felkészüléskor egyszerűen csak arról van szó, milyen makro-tápanyagokat, és milyen arányban eszünk. Valaki palacsintát készít magának zabpehelyből, hozzá egy adag gyümölcsöt, valaki pedig diófélékből keveréket. A lehetőségek száma valószínűleg végtelen.

Mindenekelőtt én csak azt szeretném javasolni, hogy ne törjük a fejünket rajta sokat. Ha éppen egy testépítő versenyre készül, vagy egy másik országba repül profi fotózásra, akkor minden bizonnyal nem is olvassa ezt a cikket, és az ilyen embereknek bizonyára nagyon jól ki van számolva és el van készítve az étel. Mindenki másnak, még akkor is, ha utazáskor egész nap csak a legrosszabb ételt fogyasztjuk amit éppen venni lehet, semmilyen módon nem befolyásolja sem a megjelenésünket, sem az egészségünket, és továbbra is azt vallom, hogy még így is jobb hatással van ránk, mint azon stresszelni az úton, hogy nem kaptunk szabadon nevelt lazacot avokádós salátával és kókusztortával a buszon.

Szerkesztő elérhetősége: barbargym.cz

Tomáš Bartoš cikke a cseh blogunkon:

Jak správně cvičit břicho IV. – Rotace a flexe

Ezt is olvassák el:

Legjobb harapnivalók nyaraláshoz az útra II.

 

Ing. Macáková Marcela

A Kémiai Technológiai Egyetem tanulmányai arra ösztönözték, hogy a táplálkozás és az egészséges életmód iránt érdeklődjön. A diploma megszerzése után (1993) számos folyóiratban írt a témával kapcsolatban – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví stb. A Dine4Fit cseh nyelvű blogja mellett, ahol adminisztrátorként és Facebook -szerkesztőként dolgozik, majdnem húsz éve üzemelteti saját weboldalát is, a www.aerobic.cz-t. Ott mindenki megtalálja a kedvére valót, aki szereti a csoportos gyakorlatok bármilyen formáját (aerobik, jóga, pilates …)

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Pavel Furch táplálkozási tanácsadó: Hogyan kezdjük el az életmódváltást, hogy az sikeres és fenntartható legyen?

29.9.2021 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0