30.12.2022 Dine4fit.hu

Szükségünk van friss zöldségre és gyümölcsre?

Mint táplálkozási szakértő gyakran válaszolok az ügyfelek kérdéseire, hogy valóban szükségünk van-e gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.

És amennyiben igen, nyersek legyenek-e. És valóban érvényes-e a minél többet, annál jobb elv.

A szervezetnek nemcsak makro-tápanyagokra (azaz szénhidrátokra, fehérjékre, zsírokra) van szüksége, hanem MIKRO-tápanyagokra is (vitaminok, ásványi anyagok – és még néhány apróság, mint például a rost vagy az enzimek). A friss gyümölcsök és zöldségek vizet, rostot, az feljebb említett vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, és van aki szerint “élő energiát” adnak. Tartalmuknak köszönhetően nem csak a makro-tápanyag-tartalommal foglalkozunk, azaz hogy főként szénhidrátokból állnak, és egyszerű cukrot is tartalmaznak.

Deset tipů, jak zeleninu nenásilně přidat do jídelníčku

Mert a bennük lévő cukor másképpen viselkedik a szervezetben, mint amikor megeszünk egy kockacukrot. A rostok miatt, amiket a gyümölcsök vagy zöldségek tartalmaznak. A bennük lévő cukor (és energia) másként szabadul fel, ha a gyümölcsöt (valamint a zöldségeket) egészben fogyasztjuk el, ideális esetben a héjával együtt, amennyiben az ehető. Amennyiben a termésekből dzsúszokat és smoothie-kat készítünk mixeléssel, ezek a kötések megszakadnak, kicsit gyorsabb lesz a cukor felhasználása, gyorsabb az inzulinválasz, és ez a téma már egy másik cikkre tartozna, hogy ez miért nem a legalkalmasabb.

Mindenkinek jók a zöldségek és gyümölcsök?

A legtöbb embernek igen. Azok, akiknek maradékanyag-mentes diétát kell betartaniuk (különböző szigorúságban, egyesek meg tudnak emészteni bizonyos gyümölcsöket, esetleg valamilyen módosítással elkészítve), tudják, hogy a friss gyümölcs és a sok zöldség gyakran problémát jelent nekik. Meg tudják emészteni például valamelyik fajtájú kompótot, orvosi engedéllyel bizonyos hőkezelt zöldségeket, vagy pürésítve, de egészben nem, ráadásul nyersen. Hogyan lehetséges ez? Most már – a rostmennyiség vagy esetleg a különféle magvak tartalmának kérdése mellett, amelyek irritálnak – ismét a struktúrák és a kötések felborulásáról beszélünk, mint a smoothiek és a gyümölcslevek esetében. Nagyon leegyszerűsítve: Ha ezek a kötések felbomlanak és szétesnek, az ilyen termés – vagy annak a leve, esetleg a belőle készített püré – könnyebben emészthető, ami a sérült emésztőrendszernek jobban megfelel. Azoknak az embereknek, akiknek óvatosabban kell bánniuk az emésztésük végett, nem mindig megfelelő választás a gyümölcsök és zöldségek, legalábbis frissen.

Lehet élni gyümölcs és zöldség nélkül?

Igen, lehet. A hiányzó mikro-tápanyagok nagymértékben mesterségesen is pótolhatóak. Hiszen hány fogyókúrázó használ csupán kényelemből különféle rostpótlókat! Egyébként a szükséges napi rost mennyiséget csupán a termésekből nem tudnánk kinyerni. A legtöbb esetben szükség van néhány klasszikus köret beiktatására is az étrendünkbe. A rostokról bővebben az alábbi cikkben olvashatnak.

Akkor ez azt jelenti, hogy nem kell friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanunk, ideális esetben, ha lehet a héjával együtt? Nem. Amennyiben nincsenek egészségügyi korlátozásaink, amelyek megakadályoznák az ilyen dolgok megemésztését, akkor jó, ha ezek szerepelnek is az étrendünkben. Igen, gyümölcsöt még délután is! Napi két darab csak jót tesz. Még diéta esetében is. Magasabb bevitel esetében nyugodtan lehet akár három darab is. A darab adagot jelent, nem három szem epret. Az egyszerűség kedvéért az egy adag egy maréknyit jelent, egy gyümölcsöt, ami belefér ebbe a marékba. Ne bonyolítsuk túl.

Potřebujeme čerstvou zeleninu a ovoce?

A szervezetnek lehet, hogy sok idő kell, mivel évek óta nem ettünk meg egy almát sem, és a zöldségek a tányérunkon csak ártogattak. De valljuk be, valószínűleg jobban éreznénk magunkat velük.

Tíz tipp, hogyan adjuk hozzá észrevétlenül a zöldségeket az étrendünköz

  • Zöldséges levesek
  • Zöldségek hozzáadásaa darált húshoz (sárgarépa, petrezselyem…)
  • Édes sütésekhez használt zöldségek (cukkini, sütőtök, sárgarépa…)
  • Zöldségekkel kevert hummusz (uborka vagy sárgarépa csíkok, zeller…)
  • Reszelt zöldségek burgonyapürébe keverve (különféle gyökérzöldségek)
  • Kínai/ázsiai konyha ételei, melyeknek alapja gyakran a zöldség
  • Hússal vagy sajttal töltött sült zöldségek (cukkini, padlizsán)
  • Sós zöldséges muffinok
  • Körettel töltött zöldségek (sült paradicsom rizzsel/quinoával/kölessel töltve…)
  • Klasszikus mártások sűrítése mixelt zöldségekkel (vadas…)

Bónusz tipp

Próbáljanak meg fényképeket készíteni pár napon át arról, amit esznek. Amikor a képeket nézegetik, talán azt is mondhatnának, hogy gyümölcsök és zöldségek nélkül nem túl színesek. És így a gyümölcsök és zöldségek olyasmivé válhatnak, amiért már csak azért is nyúlni fognak majd, hogy az ételekről készült fotó még jobban nézzen ki.

fotó: cz.depositphotos.com

 

Saša Rohlíková
https://www.rohlikovka.cz

Táplálkozási szakértő, személyi edző és táncport edző, aki elhízott és túlsúlyos ügyfelekkel foglalkozik. Erről a témáról írt egy sikeres könyvet is “CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT” címmel (Le akarok végre fogyni). Találkozhatnak vele például a Fogyunk és étkezzünk egészségesen Dine4Fit cseh csoportjában, vagy természetesen a saját weboldalán ,valamint a Prágai Táncközpontban tartott táncóráin és egészséges fogyókúra tanfolyamain.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Táplálkozási terapeuta: Előnyös lehet-e a light termékek fogyasztása?

30.12.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0