15.11.2022 Dine4fit.hu

Balett? HIIT? Jóga? Vagy pilates? És miért ne mindent?

… ez komplikáltnak hangzik? Ezeknek a kombinációja a Barre Eclipse edzésmódszer, amelyet 1959-ben fejlesztettek ki Londonban, és most már Európában is találkozhatnak vele.

Most pedig nézzük meg, mi is a Barre?

A bár angolul “rúd”-at jelent. A módszer neve arra a balett kapaszkodó rúdra utal, amelyet a balett táncosok nyújtás közben fognak. A vékonyka balerina szűkre kötött balettcipőben, olyan testhelyzetben, amely már-már meghaladja az ízületek fiziológiai határait, nem biztos, hogy mindenki számára vonzó.

Barre Eclipse

A Barre Eclipse módszer kíméletes, és nem igényel különösebb mozgáskészséget. Teljesen kezdők részére is megfelelő. A mozgások, amelyeket edzés közben végzünk, teljesen természetesek, és inkább kisebb mértékűek. Csak elvétve tartalmaz ugrásokat, így elkerülhető, hogy túlzottan megterheljük ízületeinket. Ennek ellenére nagyon dinamikus és mindenekelőtt szórakoztató edzés, ami közben egy pillanatig sem fognak unatkozni.

Felkeltette figyelmüket? Akkor nem kell azonnal pánikba esni, hogy nincs otthon balett kapaszkodó rúdjuk. A gyakorlatokat otthoni körülményekre tervezték át, így nincs szükség speciális felszerelésre. Ennek köszönhetően az edzést kényelmesen, saját otthonukban, online edzések keretében, saját testsúlyukkal és a rendelkezésre álló segédeszközökkel is végezhetik. Ezek elsősorban az erőfejlődést segítik. Lehetnek könnyű egykezes súlyzók vagy például a népszerű gumipántok.

Barre Eclipse

Kulcs az állóképesség, fizikai erőnlét, és az önszeretet fejlesztéséhez

A Barre Eclipse fő célja, hogy barátságosan közelítsünk saját testünköz, és mozgáson keresztül találjunk rá a magabiztosságra és önszeretetre. A gyakorlatok nagyszámú ismétlésszámának köszönhetően elősegíti az erő-és állóképességünket. Az intenzitás az edzés alatt használt zene ritmusától változhat az alacsonytól a magasig, így ennek alakulása mindig meglepetést okoz. Minden új zenénél másik gyakorlatra váltunk. A lejátszási lista közvetlenül másolja a begyakorolt ​​részeket. Az ütem gyorsulásával a pulzusunk is felgyorsul, a ritmikus mozdulatok pedig szinte már táncra hasonlíthatnak. Ezalatt szó szerint beleszeretünk önmagunkba.

A nyugodtabb zene viszont közvetlenül igényli az izometrikus állóképesség bevonását. Az intenzitást, és az ismétlések számát egyéni igények szerint is módosíthatjuk. Full body workout-tal növelni tudjuk a fizikai kondíciónkat, erőképességünket, állóképességünket, és a rugalmasságunkat is fejlesztjük. Ezenkívül megerősíti a testközepet és javítja az általános pozitúránkat (testtartást), ami tökéletes alapot nyújt ahhoz, hogy csodálatosan érezzük magunkat.

Barre Eclipse

A megfelelő edzés alapelvei szerint az oktató az egyéni gyakorlatok végrehajtásának módjára is odafigyel, és nagy hangsúlyt fektet a helyes légzéstechnikára is. Ezért ez egy komplex, számos egészségügyi előnnyel rendelkező edzés, ami mindenkinek megfelel, aki szeretne valami újat kipróbálni és feltöltődni jó sok pozitív energiával.

Hogyan zajlik egy ilyen edzés?

Az edzést mindig bemelegítéssel és az ízületek átmozgatásával kezdjük, hogy a szervezet megfelelően fel legyen készítve a terhelésre. Ezt követően maga az edzés következik, amit egy tapasztalt oktató vezet végig. Az edzés fókuszálható egy adott részre is, de akár az egész testre is lehet edzeni, amitől így az edzés időtartama is függ. A Barre-t mindig zene kíséri, hogy jól érezzük magunkat, és egyúttal motiváltak maradjunk.

Miért adjunk esélyt a Barre-nak?

Az intenzív edzés közben endorfin szabadul fel, ami boldogságot és kellemes érzéseket okoz. Az edzés után jókedvűnek, kellemes hangulatúnak érezzük magunkat, jó önérzettel. Egy ilyen edzés tökéletes kezdete lehet a napnak, vagy éppen ellenkezőleg, nagyszerű módja lehet a stresszoldásának egy nehéz nap után. A jól megválasztott zene és tapasztalt edző csodálatos motiváció, és kiváló előfeltétele annak, hogy az edzés szórakoztató és frissítő legyen. Az alakunk formálása és feszesítése már csak egy kellemes bónusz.

Szerkesztőség tippje

A cikk szerzője saját oldalán online gyakorlatokat ajánl.

 

Eliška Sosnová
https://www.eliskasosnova.com

  • fitnesz edző, aki a „gyerekek után“ fedezte fel a Barre-t
  • 2021-ben a Barre Eclipse módszer első cseh nyelvű oktatója lett, emellett pilates tornával és yin jógával is foglalkozik, idősebb jégkorongozó diákokat oktat (HC Vimperk)
  • IG barre.days
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Pavel Furch táplálkozási tanácsadó: Hogyan kezdjük el az életmódváltást, hogy az sikeres és fenntartható legyen?

15.11.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0